2024. május 3. - Tímea, Irma

Kétszer gyakoribb a csonttörés

A csonttörések több mint kétszer gyakoribbak Angliában, mint korábban gondolták, mutatta ki egy friss kutatás. Ez a felismerés segíthet a csonttörések egyre nagyobb költséggel járó gyógyításának megszervezésében.
2008. január 17. csütörtök 19:52 - Hírextra

"A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a csonttörések előfordulása magasabb, mint korábban gondoltuk, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy a egészségügyi és társadalmi szervezetekre komoly feladatok várnak" - írta Liam Donaldson, a brit egészségügyi minisztérium illetékese kollégáival együtt a Journal of Epidemiology and Community Health szakfolyóiratban.

A csonttörések éves aránya alig maradt el a 4 százaléktól Anglia teljes lakosságára számolva - mutattak rá a kutatók.

A szakemberek szerint az eltérés oka valószínűleg az, hogy a korábbi vizsgálatok során kizárólag a kórházi és sürgősségi osztályok adataira hagyatkoztak, ezzel szemben az ő felmérésük több mint 55 ezer lakos vizsgálatán alapul.

A leggyakoribbak a kéz- és lábfejtörések, ezek után következnek a láb- és kartörések, valamint a felsőtest törései. A középkorú férfiak fele és az idősebb nők 40 százaléka mondta, hogy volt csonttörése.

A koponya- és arccsonttörések a legritkábbak.

A szakemberek rámutattak, hogy a csonttörések előfordulása függ az életkortól és az etnikai hovatartozástól is, így például a fehérek jóval nagyobb eséllyel szenvednek el csonttörést, mint a feketék vagy más etnikumok tagjai.

A kutatás eredménye azért is fontos, mert a csonttörések hatalmas terheket rónak az egészségügyi rendszerre - csak a csípőcsonttörések kezelése mintegy 726 millió fontba (249 milliárd forint) kerül Angliában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását