2024. április 29. - Péter

Grappeli 100 éves lenne

A hónap végén, január 26-án ünnepelné 100. születésnapját a leghíresebb francia dzsesszhegedűs, Stephane Grappelli, emlékére koncertet szerveznek jövő szerdára a Kossuth Klubban - közölte az MTI-vel a Hot Club of Hungary zenekar, amely fellép az esten.
2008. január 17. csütörtök 08:46 - Hírextra
Stephane Grappelli és Django Reinhard híres zenekarának, a legendás Hot Club de France-nak nyomdokain elindulva Magyarországon egyedülállóan autentikus stílusban játssza a Hot Club of Hungary az úgynevezett manouche swinget - vallják a zenészek.

A manouche swing arra a műfajra utal, amely másként sinto swing vagy gypsy swing néven ismert. Ez a múlt század első felének zenei felfogása, amely éppen Django Reinhart és Stephane Grappelli zenekarában, a Hot Club de France működésében teljesedett ki.

A Hot Club of Hungary közlése szerint az együttes január 23-án a magyarországi dzsesszhegedülés élvonalával kiegészülve játszik a swingkorszak gyöngyszemeiből. Fellép velük Antal Tibor, a Budapest Ragtime Band hegedűse, Deseő Csaba, a hazai dzsesszhegedülés legendás mestere és Kézdy Luca Sára, aki 2006-ban a Magyar Rádió által rendezett Radics Gábor Jazzhegedű Tehetségkutató Verseny közönségdíjasa volt.

Stéphane Grappelli 1908. január 26-án látta meg a napvilágot Párizsban. Gyermekként először a zongorával ismerkedett meg, csak később kezdett hegedülni tanulni. A 20-as években már különböző párizsi tánczenekarokban muzsikált, és közben egyre nagyobb érdeklődést mutatott a dzsessz iránt.

A 30-as évek elején találkozott Django Reinhardttal, 1934-ben létrehozták a Quintette du Hot Club de France-ot. Grappelli a II. világháború kitörése előtt Londonba költözött, ahol George Shearinggel muzsikált. A háború után rövid ideig ismét Django Reinhardttal dolgozott, újjáélesztették a Quintette du Hot Club de France-ot.

Grapelli olykor a zene más területeire is elkalandozott. A 70-es években például duettet játszott a világhírű klasszikus hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal.

1994-ben, 86. születésnapján a még mindig aktív hegedűvirtuóz Grapelli a londoni Barbican Hallban koncertezett. Páratlan karrierjének elismeréseként 1995-ben beválasztották a világ legjelentősebb dzsesszhírességei közé. 1997. december 1-jén, Párizsban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását