2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elhunyt a herceg

Elhunyt Grúzia volt királyi családjának egy rangidős tagja. Az ősi Bagrationi- vagy Bagratida-dinasztiából származó György herceget Tbilisziben érte a halál. 63 éves volt, és fertőző májgyulladásban szenvedett.
2008. január 17. csütörtök 11:41 - Hírextra

György herceg (Georgi Bagrationi-Muhraneli) 1944-ben született Rómában Irakli Bagrationi-Muhraneli herceg és María Antonieta Pasquini grófnő házasságából. Spanyolországban élt, és első felesége révén kapcsolatba került a spanyol királyi családdal. María de las Mercedes de Zornoce Ponce de León a néhai XIII. Alfonz király unokája, I. János Károly király unokatestvére.

A motor-, majd autóversenyzőből sikeres üzletemberré vált György herceg két évvel ezelőtt hagyta hátra marbellai otthonát és költözött vissza őseinek szülőföldjére. Régóta kacérkodott azonban a nagypolitikával. Tizenöt évvel ezelőtt azt mondta, hogy nem a pompa és a királyi palota csábítja Tbiliszibe, szerepét inkább úgy képzeli, mint amilyet I. János Károlyra osztott a történelem: átsegíteni országát a totális uralomból a demokráciába.

Grúziában időről időre megfogalmazódik az a gondolat, hogy az államformát alkotmányos monarchiává kellene alakítani. Abban nincs is vita, hogy a trón várományosa a IX. században hatalomra jutott és egészen 1801-ig uralkodó Bagrationi-dinasztia sarja legyen. A nehézség annak eldöntésében áll, hogy ki legyen a kiválasztott személy.

II. Ilia, Grúzia katholikosza tavaly szeptemberben indította el újra a királyság visszaállításáról szóló társadalmi és politikai vitát. Álláspontja szerint a jövendő uralkodónak gyerekkorától kezdve Grúziában kell nevelkednie, amivel maga György herceg is egyetértett. A herceg e nehéz feladatot négy gyermeke egyikének szánta.

György herceget szombaton búcsúztatják el Grúzia legfontosabb templomában, a Szentháromság-székesegyházban, és másnap helyezik örök nyugalomra ősei hagyományos temetkezési helyén, a Tbiliszitől 20 kilométerre nyugatra fekvő Mckhetában lévő katedrálisban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását