2024. április 19. - Emma

Befagyott Oroszország

Szokatlanul hideg van Oroszország számos vidékén, aminek csak a gyerekek örülnek, mivel sok helyen nem kell iskolába menniük. A Kaukázusban, Tbilisziben ugyan csak éjszaka süllyed mínusz 15 fokra a hőmérséklet, de ott ez is ritkaság, így január 21-ig megh
2008. január 17. csütörtök 13:30 - Hírextra
A hegyekben mínusz 25 fokos fagyok vannak már hetek óta, s a fekete-tengeri partvidéken, Poti város közelében 60 év óta először befagyott a Paliasztomi tó.

A dagesztáni Mahacskalában már jó két hete nagy hidegek vannak, és olyannyira akadozik a fűtés és az áramszolgáltatás, hogy az emberek múlt héten az utcákra mentek tüntetni. Az problémák miatt az ügyészség büntető eljárást kezdeményezett, de a hideg tovább tart, az áramellátás és a fűtés meg tovább akadozik.

A héten a rendkívüli helyzetek minisztériuma is figyelmeztetést adott ki, hogy Szibéria több vidékén január 15-21 között nagy hidegek, a Krasznojarszki terület egyes részein, Csita és Irkutszk környékén mínusz 38-55 Celsius-fokos fagyok várhatók, és számítani kell rendkívüli helyzetekre. Ilyenkor ugyanis megnő a közúti balesetek és - az elektromos hősugárzók miatt - a tűzesetek száma, és bizony emberek meg is fagynak.

A jakutföldi Artikban december 26-a óta még most sincs fűtés, noha a szerelők mínusz 55 fokban is dolgoztak. Mindenesetre a falu polgármestere ellen eljárás indult, amivel viszont legfeljebb neki fűtöttek be.

Csita mellett a héten a sűrű hóviharban elveszett egy mikrobusz: két napig keresték, mire megtalálták, pontosabban mire előkerült, szerencsére nem esett baja a benne ülőknek. Az autósokat figyelmeztetik, hogy ne induljanak útnak - mivel a legtöbb helyen még a mobil hálózat sem működik. Sokhelyütt az útfenntartók erőgépei az út mentén ügyeletet tartanak.

Tuvában a héten nem járnak iskolába a gyerekek a mínusz 45 fokos hideg miatt. Az iskolákban a tanárok 24 órás ügyeleti rendszerben gondoskodnak a fűtés működéséről, hogy nehogy szétfagyjanak a vezetékek. Tyumenyben csak az alsósok maradhatnak otthon, mivel a hőmérő higanyszála mínusz 28 fokra esett, és 8 méter/secundum sebességű szél fújt. A szabályzat értelmében nem kell iskolába menni, ha a hőmérséklet mínusz 25 Celsius-fok, vagy annál is hidegebb, és a szél sebessége eléri a másodpercenként két métert.

Csitában az alsósokat riodegebben "tartják": ott csak mínusz 35 foknál hidegebb idő esetén maradhatnak otthon, a felsősök meg 38 fok feletti, illetve alatti fagyban. A kadt a környéken olyan terület is, ahol mínusz 50 fokot mértek.

Jakutföld egyik falujában kezeslábast varrtak egy csikónak: a kiscsikók általában tavasszal jönnek a világra, ez azonban már most megszületett, és mivel a lovak télen-nyáron a szabadban vannak, a nagy hideg a kis állat életét veszélyezteti.

Barnaulban mínusz 30 fok körül van a hőmérséklet, de a magukat Jegesmedvéknek nevező téli úszást kedvelők egy szál úszónadrágban flangáltak a város utcáin: délelőtt felkeresték a város színházát, aztán utazgattak egy kicsit a tömegközlekedési eszközökön, hogy megmutassák: ezt mindenki megteheti, aki kellően acélozza a testét....
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását