2024. május 8. - Mihály

Az MSZP és az SZDSZ közös javaslatait támogatja a kormány

A kormány az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok közül azokat támogatja majd, amelyeket az MSZP és az SZDSZ közösen jegyez; várhatóan csak néhány koalíciós indítvány lesz. Erről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter beszél
2008. január 17. csütörtök 20:05 - Hírextra

Példaként említette, hogy az Országos Kockázatközösségi Alapnál, amelyből a nagy értékű beavatkozásokat finanszírozzák majd, módosításokat javasolnak.

Horváth Ágnes megjegyezte: terveik szerint meg akarják osztani a kockázatot az alap és a pénztárak között. Az egészségügyi minisztérium azt javasolja majd, hogy az ebből igénybe vett ellátások után a pénztáraknak is kelljen önrészt fizetni.

A miniszter kitért arra is: sok helyről hallják "azt a vádat, gyanút, sejtést vagy esetleg tényt", hogy a toborzásra többen multilevel marketing módszerrel készülnek. Kihangsúlyozta, hogy a törvényben szigorúan tiltani fogják ezt a fajta toborzást, amiben egyébként orvosok és egészségügyi dolgozók nem vehetnek részt.

Horváth Ágnes fontosnak nevezte, hogy átgondolják a működési engedélyezés és a toborzás folyamatát is.

Megismételte az a kijelentését is, hogy miután a vizitdíj nem része a költségvetésnek, ezért annak kiesését nem tudják pótolni.

Horn Gábor hozzátette, hogy ebben az egészségügyi reform továbbvitelét tekintik a legfontosabb kérdésnek.

A politikus szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése lehetőséget ad rá, hogy el tudják mondani, miért van szükség vizitdíjra, kórházi napidíjra és tandíjra. "Alkalom, hogy az SZDSZ el tudja mondani, miért kell nemmel szavazni ezekre a késő kádári puha diktatúrát visszahozó, az államosítást eredményező rendszerekre" - mondta a liberális képviselő.

Horn Gábor jó jelnek tartotta azokat a hozzájuk eljutott híreket, amelyek szerint a Fidesz szerdai megbeszélésén Járai Zsigmondot megbízták magánbefektetők keresésével. Hozzátette, hogy ha jól tudják, Járai Zsigmond egy egészségbiztosító társaság létrehozásán fáradozik.

Ezt úgy minősítette, hogy amíg a politikai harcszíntéren populista szövegek hangzanak el, addig ezeket "maga a Fidesz sem gondolja komolyan."

Újságírói kérdésre Horn Gábor pénzkidobásnak nevezte a több-biztosítós rendszerről szóló népszavazás tervét, mert mint mondta, az SZDSZ-en kívül senki nem akart ilyen rendszert és ezt ők tudomásul vették.

Az ügyvivő azt is elmondta, hogy nem tudja elképzelni annak a szocialista javaslatnak a megvalósulását, amely szerint a járulékfizetők képviseletet kapnának a pénztárakban. Arra viszont lát lehetőséget, hogy a teljes rendszer felügyeletében megjelenjenek az érdekképviseletek.

Más témára áttérve Horn Gábor azt mondta: állampolgárként nem tartja helyesnek, hogy a jövőben magasabb bért kapnak a fővárosi tulajdonú gazdasági társaságok vezetői, de véleményt nem akar mondani, mert nem látja a döntés indokát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását