2024. április 27. - Zita

Az év szállodása

Az év szállodása címet kapta a Magyar Szállodaszövetségől Kárpáti Zoltán, a debreceni Aquaticum Termál és Wellness Hotel igazgatója. A 100 ágyasnál kisebb befogadóképességű szállodák kategóriájában - egyetlen vidéki szállodavezetőként - nyerte el a megtis
2008. január 17. csütörtök 10:08 - Hírextra
A fiatal szállodaigazgató Hajdúszoboszlón kezdte pályafutását, onnan hívták a debreceni hotelbe, értékesítési vezetőnek. Bő egy éve lett az Aquaticum Termál és Wellness Hotel igazgatója. Akkor - 2006-ban - végezték el a tíz éve épült szálloda teljes körű rekonstrukcióját is.

- Hogyan indokolta a Magyar Szállodaszövetség a kitüntetést?

- Nagyra értékelték, hogy a szálló ágyainak kihasználtsága elérte a 79 százalékot. Ez a régiós átlag kétszerese, és az országosnál is jóval magasabb. Ugyancsak a régiós átlag duplája az egy szobára eső árbevétel is.

- Hogyan sikerült ilyen szép eredményt elérni?

- Kiemelném, hogy ehhez a korábbi évek csapatteljesítménye is hozzájárult, hiszen az értékesítésben több ember munkája van. Már 2004-ben is javultak a kihasználtsági mutatók, a négycsillagos szállodák között már akkor benne voltunk az első 100-ban, de 2006 volt az első teljes év, amelyet figyelembe lehetett venni. A hotel népszerűsége arra vezethető vissza, hogy komplex szolgáltatást nyújt, tehát szálloda, gyógyfürdő, rekreáció, wellness, élményfürdő egy helyen van. Egyedüli attrakció például, hogy a fedett élményfürdőben olyan csúszdák működnek, amelyek máshol csak nyáron, szabad téren vehetők igénybe. Tipikus három generációs szálló a miénk, egyaránt megtalálja benne a szolgáltatásokat az unoka, a szülő és a nagyszülő - bizonygatja Kárpáti Zoltán.

- Már a csecsemők is szállodába járnak?

- Ez így viccesnek tűnik, de a legfiatalabb vendégünk valóban egy egyhónapos csecsemő volt. Az utóbbi két-három évben egyre fiatalabb gyerekekkel érkeztek vendégeink. Korábban elég volt egy-egy pótágyat betenni, de ma már kiságy kell, mert a kicsi még legurulna az ágyról. Több szobába kellett pelenkázó asztalt - összesen tízet - beállítani, mert nem volt elég a közösségi helyiségekben lévő. Vendégeink nyilván értesültek arról, hogy ilyen igényeiknek is megfelelünk. A legutóbbi karácsonykor húsz, három év alatti és hatvan, tizennégy év alatti gyermekkel jöttek ide a családok.

- Honnan jönnek a vendégek?

- Legtöbben Németországból, de mostanában az oroszok is sokan jönnek. Még a Bajkál tó mellől és Vlagyivosztokból is érkeztek, ahonnan már szinte mindegy, hogy Nyugat vagy Kelet felé utazva közelítik meg Magyarországot. Ukrajnából is sok vendéget fogadunk, szlovákok, és romániaiak is sokan vannak.

- Az oroszt ma már nem oktatják olyan sok helyen. Nincsenek nyelvi nehézségeik?

- Értékesítési vezetőnk orosz szakos tanár, később végzett szakfőiskolát, recepciósunk kolozsvári, de a többiek is tudnak nyelveket, mindenkivel szót értünk - állítja a szállodaigazgató.

- Érzékelik a debreceni reptér előnyeit?

- Egyre jobban, mert mind többen érkeznek ide repülővel. Nagy reményeket fűzünk a légügyi marketing alapszolgáltatásaihoz. A nyáron - többek között a Magyar Turizmus Rt.-vel együtt - hoztuk létre, szeretnénk, ha felpörgetné a légi turizmust.

- Ilyen előzmények után mi lehet még a cél?

- Mindig van új kihívás! Szeretnénk megtartani sőt: növelni piaci részesedésünket. A felújítás után befogadóképességünk 240-ről 320-ra nőtt, ezt követni kell az értékesítéssel. Igaz, a vonzerőnk is növekszik. Új informatikai rendszert vezettünk be, amelyet hazánkban először nálunk élvezhetnek vendégeink. Kölcsönözhetnek filmeket, dvd-ket, akár egyesével is, informálódhatnak számlájuk állásáról, természetesen internetet is igénybe vehetnek. A használat díját a szobaszámlával együtt fizethetik, de a tesztelés idején, karácsonykor még ingyen nézhettek mesefilmeket, családi filmeket. Gyógyrészlegünk új kezeléseket vezetett be. Ebben az évben tízéves a ház, az idei Valentin-napot ennek a jegyében rendezzük. Ekkor adjuk ki hűséges vendégeinknek az első törzsvendég-kártyákat, az újabbak pedig ettől kezdve igényelhetik azokat. Nyáron, a jubileumi rendezvényeken sok családi és sporteseményt szervezünk vendégeinknek.

Gőz József
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását