2024. április 24. - György

A Főgyészség falaz a bűnös rendőröknek?

Az Index birtokába került hangfelvétel és több szemtanú szerint egy ügyész, a Fővárosi Főügyészség jelenlegi szóvivője volt az, aki tavaly szeptemberben egy tárgyalás után azt állította: tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de nem ők ülnek a vádlotta
2008. január 17. csütörtök 10:09 - Hírextra
A cikk emlékeztet arra, hogy tavaly szeptember 28-án beszámoltak a kőbányai kapitányságon 2006 szeptemberében történt rendőri bántalmazások ügyének első tárgyalási napjáról, s arról is, hogy a hallgatóság soraiban több, tanúként nem idézett kőbányai rendőr is jelen volt.

Mint felidézik: az ő csoportjukból "egy dühös férfi" a tárgyalás berekesztése után, de még a tárgyalóteremben hamis tanúzással vádolta meg a másodrendű vádlottra terhelő vallomást tevőket.

Később ugyanő a folyosón, majd a bíróság épülete előtt is több tanú - köztük az Index újságírója - jelenlétében azt fejtegette: nem vitatja a bántalmazások tényét, de szerinte a tanúk csak az őket ért sérelem miatt, bosszúvágyból vallottak a másodrendű vádlottra.

Azt is állította: "bennfentesként pontosan tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de a tárgyaláson nem ők ültek a vádlottak padján" - olvasható az Index cikkében, amely közli: a szóváltás szem- és fültanúi az ismeretlen, de már akkor is ügyészként bemutatkozó férfit a múlt héten a Fővárosi Főügyészség szóvivőjeként látták szerepelni egy televíziós hírműsorban.

Varga Gergely ügyész, aki január elseje óta tölti be a Fővárosi Főügyészség szóvivői posztját, az Index érdeklődésére elismerte: ő "beszélgetett" a tanúkkal a szeptemberi tárgyalás után, ám szerinte "bennfentes állítások" nem hangzottak el, csupán magánbeszélgetésről volt szó, a tárgyaláson magánemberként volt jelen, a beszélgetéskor a magánvéleményét képviselte.
Az Index birtokába jutott hangfelvétel a szóváltás második, higgadtabb hangvételű részét örökíti meg, amely már a Fővárosi Bíróság épülete előtt, az utcán zajlott le.

Az Index szó szerint idézi a felvételről Varga Gergelynek azt a kijelentését, mely szerint "nem az elkövetők ülnek a vádlottak padján", és hogy ő ezt "rendőr kollégáktól" tudja. Az idézetben ezt azzal egészíti ki: "én ügyészként dolgozom egyébként, elmondom, hogy teljes legyen a kép, és tudom, hogy kik az elkövetők (...) én hivatali hatáskörömben nem szereztem tudomást az elkövetőkről. Most én magánszemélyként voltam jelen a tárgyaláson."

Az Index összefoglalója szerint a hangfelvétel hátralévő részében Varga Gergely amellett érvel, hogy az események után két-három hónappal a tanúk már nem ismerhették fel a bántalmazó rendőröket. Az őrizetesverés tényét nem vitatja, az szerinte is megtörtént, de nem a tettesek ülnek a vádlottak padján - olvasható a cikkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását