2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mérlegelnek a parlamenti pártok

A parlamenti pártok frakciói hamarosan kialakítják álláspontjukat a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről, de még kérdéses, hogy a február 11-i első parlamenti ülésen dönt-e az Országgyűlés a kérdésben. Erről a pártok képviselői nyilatkoztak szerdán új
2008. január 16. szerda 12:14 - Hírextra

Sólyom László köztársasági elnök előzőleg a frakciók képviselői előtt bejelentette: Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak azt mondta, az MSZP-frakcióban kellő nyitottsággal fogják mérlegelni Sólyom László személyi javaslatait az adatvédelmi és a jövő nemzedékek ombudsmani posztjára. Szerinte mérlegelésre azért van szükség, mert nyilvánvalóan jeles szakembereket mutatott be az államfő, de ők a politikai közéletből kevésbé ismertek.

Mint elhangzott, a szocialisták igyekeznek minél előbb kialakítani az álláspontjukat, de időpontot Lendvai Ildikó nem tudott mondani. Hozzátette: szerencsére a köztársasági elnök is hangsúlyozta, hogy nem sürgeti a döntést.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz-frakció a parlamenti ülést megelőző frakcióülésen, legkésőbb február 11-én alakítja ki álláspontját Zombor Ferencről és Fülöp Sándorról, akiket szakmai jelölteknek tart.

Újságírói érdeklődésre Navracsics Tibor közölte: megkérdezte az államfőtől, kívánatosnak tartja-e, hogy már a tavaszi ülésszak első ülésnapján döntés szülessen a jelöltekről, Sólyom László pedig jelezte, nem kíván ebbe beleszólni, nem akarja sürgetni a pártokat. A Fidesz frakcióvezetőjének értelmezése szerint a köztársasági elnök nem ragaszkodik ahhoz, hogy február 11-én szavazzon a parlament.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese viszont úgy vélte, nem lenne akadálya annak, hogy az első ülésnapon szavazzon a Ház az ombudsmanokról, ha a pártok felkészültek a döntésre. Szerinte a február 7-én esedékes házbizottsági ülésen döntés születhet erről. Mint mondta, a KDNP február eleji frakcióülésén tárgyal a jelöltekről.

Kóka János, az SZDSZ elnök-frakcióvezetője azt mondta, pártja a jövő csütörtöki ügyvivői testületi ülésen, és a február 7-i frakcióülésen alakítja ki végleges álláspontját. Mint mondta, az életrajzokból az derül ki, hogy szakmailag fajsúlyos személyeket jelölt az államfő, akiket azonban a politika nem ismer, bár szerinte ez nem feltétlenül hátrány.

Arra a felvetésre, hogy a köztársasági elnök ismét nem egyeztetett a jelöltekről, Lendvai Ildikó azt mondta, nem örül ennek a gyakorlatnak, különösen parlamenti tisztségviselők esetén, de illő tisztelettel tudomásul veszik ezt, és döntésüket nem a jelölés módja, hanem a jelöltek személye alapján hozzák meg.

Navracsics Tibor erre azt mondta, hogy a köztársasági elnök számára nincs jogszabályi kötelezettség az egyeztetésre, így elfogadják az államfő jelölési gyakorlatát.

Pettkó András az MDF képviseletében arról beszélt, hogy pártja is frakcióülésen hoz döntést a jelöltekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását