2024. április 27. - Zita

Megvan a két ombudsmanjelölt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán bejelentette: Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak. Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt ismerte
2008. január 16. szerda 10:46 - Hírextra

A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta előző kiválasztottjait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát.

Sólyom László az új jelöltek kapcsán úgy fogalmazott: a két ombudsmanjelöltet mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak tartja a poszt betöltésére.

Zombor Ferenc kapcsán azt emelte ki, hogy 1996 és 2007 között az Országgyűlési Biztosok Hivatalában dolgozott, először az adatvédelmi főosztályt, később a nemzetközi jogi főosztályt vezette. Jelenleg ügyvédként dolgozik, polgári peres és adatvédelmi ügyeket visz.

Zombor Ferenc gyakorlati és emberi szempontból is kifogástalan jelölt - jelentette ki az államfő.
Fülöp Sándorról Sólyom László azt mondta, jártas a környezetvédelmi jogvitákban. Nemcsak gyakorlati, de elméleti téren is megfelel a feltételeknek - tette hozzá. A köztársasági elnök kitért arra, hogy Fülöp Sándor részt vett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában, emellett tevékeny szerepe volt a határokon átterjedő hatásokról szóló Espooi egyezmény ratifikációjának jogi előkészítésében.
A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Pettkó András (MDF), Kóka János (SZDSZ) és Rubovszky György (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását