2024. május 2. - Zsigmond

Irándúsítás: háború lesz?

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn nyilvánvalóvá tette, hogy országa semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy megakadályozza az iráni atomfegyverkezést. Közben Bush Szaúd-Arábiával tárgyal egy nagyszabású fegyverüzletről. Újabb háború készül a Köz
2008. január 16. szerda 07:27 - Constantinovits Milán

Miért ne rohanjuk le Iránt?

Végső megoldásként bekövetkezhetne az Olmert által is kilátásba helyezett katonai csapás, ez azonban egyelőre mégsem reális, csupán retorikai jelentőségű. Hogy miért? Irán ugyanis tudja jól Észak-Korea példáján tanulva, hogy Amerika nem rohan le már atomfegyverrel rendelkező országot, ráadásul úgy nem, hogy az akció kimenetele erősen bizonytalan.



Az erőszak alkalmazása két módon történhetne: a nukleáris létesítmények célzott lebombázásával, és a tartós katonai megszállással. Az előbbi a hírszerzés már az iraki háborúban is megmutatkozó gyengeségei miatt nem biztos, hogy eredményre vezetne (ráadásul beláthatatlan nukleáris kockázattal járna), az utóbbi pedig Amerika katonai potenciálját tekintve irreális. Irakkal szemben Irán ugyanis háromszoros (72 milliós) lélekszámú és területű, gerillaharchoz tökéletes, hegyes-völgyes ország. Az USA jelenleg lekötött emberi erőforrásai csak hatalmas vérveszteség árán tennék lehetővé az intervenciót.

Kik az atomhatalmak?
A világon jelenleg öt deklarált atomhatalom létezik: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország. Ezen országok státusát hivatalosan is rögzítette az atomsorompó szerződés, amelyet 1968-ban kötött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió, s amelyhez 1992-ben csatlakozott Kína és Franciaország. Az atomsorompó egyezményhez napjainkig 190 ország csatlakozott, viszont három "de facto" atomhatalom: India, Izrael és Pakisztán nem tette ezt, Észak-Korea pedig 2003-ban felmondta a szerződést.

Számos államról tudható vagy gyanítható, hogy atomfegyverrel rendelkezik. Igazoltan atomfegyver birtokában van India, Izrael és Pakisztán, illetve most már Észak-Korea. Volt "de facto" atomhatalom a Dél-afrikai Köztársaság, amely 1974-ben kezdte meg és 1990-ben fejezte be atomfegyverkezési programját, ekkor azonban megsemmisítette hat kész és egy félig kész nukleáris robbanószerkezetét, majd egy évvel később csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez. Az atomhatalmak kategóriájába törekszik Irán, illetve különböző időszakokban ilyen törekvéseket mutatott Argentína, Brazília, Egyiptom, Dél-Korea, Svédország, Tajvan és Irak, gyakorlatilag azonban bármelyik fejlett ipari állam előállíthatna néhány éven belül atomfegyvert, ha erre vonatkozó döntést hozna.
Forrás: www.hvg.hu
Bármilyen akció nemzetközi támogatása igen kétes, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsában ott ül Oroszország és Kína: egyikük vétója is elég lenne a kezdeményezés meghiúsítására. Hozzátéve, hogy Moszkva komoly üzleti lehetőségektől esne el a fent részletezettek miatt egy esetleges katonai csapás, vagy gazdasági embargó révén, így nem érdeke feltétlenül egy nemzetközi csapás támogatása.

Bush óvatosságát fokozza, hogy Amerika már két elhibázott geostratégiai lépést tud már maga mögött a térségben. Afganisztán lerohanása nem nevezhető egyértelmű sikernek, Irak még kevésbé. Ez utóbbi akció sokak szerint az „új Vietnam”, hiszem máig nem sikerült stabilizálni az országot, mindennaposak a gerillaakciók, és az amerikai közvéleményt sokkolja a több ezer eltűnt, halott és nyomorék katona. Sőt, az amerikai választások egyik fő kampánytémája lett az iraki kivonulás, amit Barack Obama elnökaspiráns képvisel a legmarkánsabban. Nem árt azt sem elfelejteni, hogy Irak térdre kényszerítésével az egyetlen, Iránt ellensúlyozni képes arab hatalmat szüntették meg az amerikaiak.

Merre hasad tovább az ügy?

Jó tisztában lenni azzal is, hogy bár senkit nem nyugtatna, ha a környező államokkal szemben intoleráns és arrogáns Irán atomfegyverhez jutna, a teheráni vezetés mégsem kiszámíthatatlan, és szuicid hajlamú. Tudni kell továbbá, Irán nukleáris ereje elenyésző ahhoz képest, amit Franciaország, Nagy-Britannia, az USA, vagy akár Izrael képvisel. (Még ha a zsidó állam csak félszáz töltettel rendelkezik az informálisan terjesztett 200 helyett. Ám ez is elég Irán teljes megsemmisítéséhez.)

A fentieket figyelembe véve nem várható, hogy Olmert szavai nyomán vadászrepülők jelennének meg Irán felett, hiszen sem USA, sem Izrael nincs felkészülve egy bizonytalan kimenetelű, elhúzódó háborúra. Valószínűbb, hogy a Nyugat egyelőre az iráni atomprogram lassításával is megelégszik, és tudomásul veszi, hogy a világbékét veszélyeztető atomhatalmak száma eggyel növekedett. Végül ugyan kicsi az esélye annak, hogy bárki megkockáztatná a katonai agressziót Iránnal szemben, nem szabad teljesen kizárni ennek sem az esélyét. Bush konfrontatív és igazságosztó politikája már kétszer okozott háborút.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását