2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Wisdom a Rocközön után

A Wisdom, a neve ellenére egy budapesti heavy-power metal zenekar. 2001-ben alakultak, azóta jelentős sikereket értek el. Olyan előadók előtt szerepeltek a fiúk, mint az Iron Maiden, Europe, Helloween, U.D.O., vagy a Saxon. Pár nappal ezelőtt a Pont FM rá
2008. január 15. kedd 19:04 - Malina Adrienn
Első sikerüket a 2004-es EP-vel értek el, majd a 2006-os Words of Wisdom nagylemez mindenkit meggyőzött, hogy nem volt véletlen a hirtelen jött siker. A név kötelez, így fiúk komolyan figyelnek arra, hogy szövegeinknek mély, elgondolkodtató tartalma legyen. Létrehoztak egy karaktert, Wisemant, akinek története minden egyes Wisdom lemezen folytatódik.

Beszélgető partnereim az együttes basszusgitárosa, Molnár Máté, és a gitáros Kovács Gábor.

Hogyan emlékeztek vissza a kezdetekre?

Molnár Máté: 2001. őszén alakultunk azzal az elképzeléssel, hogy egy kicsit visszahozzuk azokat az időket, amikor még egy-egy rockkoncert élményszámba ment. Ahol lehetőségünk van, igyekszünk díszletet építeni és komoly látványtechnikát használni koncertjeinken. 2002. márciusában egy három dalos promóciós felvételt készítettünk, mely segített abban, hogy néhány külföldi zenekar előzenekaraként megismerhessen minket a nagyközönség.

Például?

Molnár Máté: Játszottunk az Iron Maiden, U.D.O., Saxon, vagy a Helloween előtt.



Milyen érzés volt?

Molnár Máté: Óriási. Az Iron Maiden előtti koncertünk volt a legelső ilyen lehetőségünk, ezért még nagyobb várakozás előzte meg. Pótolhatatlan élmény nekem legalábbis. Beszéltünk már más zenekarokkal is erről, és mikor ez szóba kerül, mondják, hogy nekik is ez mekkora álmuk, hogy ilyen csapat előtt felléphessenek.

Az első saját koncertetekre emlékeztek?

Kovács Gábor: Hogyne. 2005. november 19-én tartottuk az első nagyszabású koncertet Budapesten, a Wigwamban. A rengeteg látvánnyal tarkított Keep Wiseman Alive elnevezésű rendezvényünket a vártnál nagyobb érdeklődés kísérte, a hely megtelt, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Ekkor eldöntöttük, hogy ezt a koncertet innentől évente megrendezzük. És ez azóta így is van.

A zenekar többi tagjáról mit kell tudni?

Molnár Máté: Összesen öten vagyunk, klasszikus felállás, dobos, két gitáros, énekes és még egy basszusgitáros, az pont én vagyok. Most épp énekes hiány van a zenekar háza táján, de a többiekkel jól megvagyunk. Mi ketten már barátok voltunk a zenekar indulása előtt is, a közös kocsmázások, bulizások alkalmával jött az ötlet. Majd kerestük azokat az embereket, akikről úgy gondoltuk, hogy jó zenekart tudnánk velük alkotni. Hárman vagyunk alaptagok, a dobosok folyamatosan cserélődtek a zenekar története során, és most az énekes is. Egyelőre négyen vagyunk. Az énekest tavasz környékén pótoljuk, és nyilvánosságra hozzuk, amint megejtettük saját magunk, belső válogatását.

Egyébként mi lett az előző énekessel?

Molnár Máté: Nem egyformán képzeltünk el a zenekar jövőjét, és inkább beszüntettük vele a közös munkát. Jelenleg Kiss Zolival - aki a Nemesisből lett ismert - készülünk, ő segít nekünk ebben a helyzetben. A kislemezünket is vele csináltuk meg, ami most jelent meg decemberben.

Ha jól tudom Japánban is megjelent a lemezetek. Oda hogy kerültetek?

Molnár Máté: Japán kiadó vette meg a lemez jogait és így Ázsiába is terjesztik a lemezt. Egyszerre két kiadó talált meg minket, folyamatosan folytak a tárgyalások pár hónapig és ennek az eredménye, hogy sikerült megegyezni. Ez most szeptember végén történt. Vagyis ők találtak ránk. A következő lemezre is aláírtuk a szerződést, úgyhogy ha ez megjelenik, akkor mehet ismét Ázsiába.

Az angol dalszövegeket a kezdetektől akartátok, vagy csak így alakult?

Kovács Gábor: Jelenleg már nem foglalkozunk azzal, hogy magyarul énekeljünk. Annak idején még sokat vitatkoztunk ezen, hogy magyar vagy angol legyen, aztán az angol mellett döntöttünk. Többek között azért, mert így könnyebb külföldre kijutni. Persze így sokkal jobban szól, és egyéb zenei okai is vannak. Szerintem szebben lehet angolul énekelni a rockzenét. A mai napig mondják, hogy miért nem magyarul énekelünk, de minket bizonyít, hogy így is működik, és egyre sikeresebben vagyunk. Úgyhogy nem agyalunk ezen.

Molnár Máté: Egyre több már a magyar zenekar, akik angolul énekelnek. Az a helyzet, hogy már az emberek is egyre nyitottabbak és nem ítélik el ezt a dolgot. Ha, tetszik, akkor tetszik, akár magyar, akár nem magyar. Nem bántják már, csak azért, mert magyar zenekarról van szó.

Kikből áll a célközönségetek?

Kovács Gábor: Szerintem ez teljesen vegyes. A koncertjeinken az első tíz, tizenöt sorban a fiatalok vannak 14-20 éves korig, vagy 25-ig, de a nem ritkák a 30-40 éves emberek. Olyan zenénk van, ami elég széles spektrumon befogadható.

Hol lesz koncert a közeljövőben?

Amit még tudni érdemes
2006-ban a HammerWorld közönségszavazása szerint ők lettek az Év Reménységei, és az olvasók beválasztották a 10 Kedvenc Zenekar közé is. A Viva Tv Megawatt Live 2006 - Év Reménysége kategóriájának díját is elnyerték a közönség szavazati alapján. 2007. elején lemezeladási adatok, és szakmai zsűri szavazatai alapján jelölve lettek a Fonogram díj Év Felfedezettje kategóriájának 5 döntőse közé, amelynek győztese utazhatott az Eurovíziós Dalfesztiválra, Finnországba. Nem ők győztek, de szép eredmény volt.
Molnár Máté:
Majd nyáron a fesztiválok idején, azaz még körülbelül fél év múlva. Addig nem tervezünk sem fellépést, sem turnét.

Nem hívnak, vagy direkt nem vállaltok nyárig semmit?

Molnár Máté: Most ez a koncepciónk, hogy nem turnézunk. A dalok írásával, és különböző háttérmunkákkal vagyunk elfoglalva.

Akkor teljes gőzzel készültök a következő lemezre?

Kovács Gábor: Igen, bár még teljesen írási stádiumban van. Egyelőre a dalok, ötletek időszakát éljük. Ezeknek a kidolgozása jön most. Reméljük minél több sikerrel.

Fotó: www.wisdom.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását