2024. május 17. - Paszkál

Bokaficamból vérrög?

Bokaficam, izomrándulás és hasonló kisebb sérülés is vérrögöt idézhet elő a láb vénáiban, állítják holland kutatók. A vérrögök kialakulásának veszélye a sérülés után még tíz hétig fennáll. Hátterében a láberek falának sérülése áll, vagy a sérült ember akt
2008. január 15. kedd 19:12 - Hírextra
Karlijn van Stralen és kollégái a leideni egyetem Orvosi Központjában 2471 vénás trombózist elszenvedett és 3534 egészséges embert vizsgáltak 1999 és 2004 között.

A páciensek közel tizenkét százalékának, 289 embernek olyan kisebb lábsérülése volt a trombózist megelőzően, amely nem igényelt sebészi beavatkozást, rögzítést, vagy ágynyugalmat.
Azok között, akik nem kaptak trombózist, csak 4,4 százalék volt a korábbi kisebb sérülés előfordulása. Eszerint a sérülések megháromszorozzák a rögképződés relatív kockázatát, állítja van Stralen csoportja.

Évente az emberek 1-3 százalékát éri trombózis, főként a lábszár és a comb vénáiban. A trombózis életveszélyessé válhat, ha a vérrög leszakad a véna faláról, eljut a vérárammal a tüdőbe és elzárja az artériát.

Az Archives of Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmányban a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy ezekre a látszólag kis balesetekre, sérülésekre is fontos odafigyelni. A kezelő orvosok figyelmeztethetik a sérültet a láb mozgatására, illetve gyógyszeresen is megelőzhetik a rögképződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását