2024. március 29. - Auguszta

Százmillió éves dinoszaurusz-tojás

Százmillió éves dinoszaurusz-tojásokat és más Kínából csempészett kövületeket adott át Ausztrália az ázsiai országnak. A mintegy 750 kilogrammnyi, több millió dollárt érő leleteket Peter Garrett ausztrál környezetvédelmi miniszter nyújtotta át Csang Csün-
2008. január 15. kedd 17:59 - Hírextra
"Nagy örömre szolgál, hogy a leleteket visszajuttathatom az őket megillető helyre. Ausztrália nem tűri a kulturális örökségek illegális kereskedelmét" - hangsúlyozta Garrett.

A kövületek 2004-2007 között, különböző nyugat-ausztráliai razziák során kerültek elő. A leletek feketepiaci értéke legjobb esetben is legfeljebb 100 ezer ausztrál dollárra (mintegy 15 millió forintra) tehető, jóllehet kulturális jelentőségük felbecsülhetetlen.

Az összegyűjtött kövületek között 1300 dinoszaurusz-tojás, koponyák, a hüllők fészkei, valamint őskori tengeri élőlények fosszíliái találhatók. A lefoglalt legidősebb maradványok, a háromkaréjú rákok (trilobiták) kora 450 millió évre tehető.

Számos értékes őslénytani ritkaság között egy 230 millió éves, triászkori időből származó teljes tengeri hüllő (keichousaurus) csontváza is a visszaszolgáltatott relikviák között szerepelt. Ezek főként a kövületeiről híres észak-kínai Liaoning (Liaoning) tartományból származtak.
A leletek fontos hozzájárulást nyújthatnak az evolúció jelentős szakaszainak megértéséhez - mondta az ausztrál környezetvédelmi miniszter.

2005-ben az ausztrál hatóságok egy 10 ezer darabos gyűjteményt, az ezt megelőző évben pedig egy hasonló nagyságú készletet szolgáltattak vissza az ázsiai országnak. A kínai nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta: nem állítható, hogy Ausztrália a fosszíliák illegális kereskedelmének egyik központja lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását