2024. április 28. - Valéria

Megkezdődött az emelt nyugdíjak kézbesítése

Hétfőn megkezdődött az emelt összegű nyugdíjak és nyugdíjszerű járulékok postai kézbesítése, az érintettek egyharmada azonban, aki bankszámlájára kapja járandóságát, ehhez már a múlt héten hozzájuthatott. Erről Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden tájékozt
2008. január 15. kedd 15:57 - Hírextra
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy január elsejével öt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami a mintegy 2,8 millió nyugdíjas számára átlagosan havi 3.600 forint többletet jelent.

Hangsúlyozta: a kormány az eddigi gyakorlatnak megfelelően a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások mértékét is 5 százalékkal emelte január 1-jétől. Az ő esetükben az emelés átlagosan havi 1.500 forint pluszt jelent, az intézkedés közel 450 ezer embert érint.

Daróczi Dávid felidézte, hogy az öregségi nyugdíj minimuma a tavalyi 27.130 forintról 28.500 forintra emelkedett és ezzel együtt nőtt valamennyi, a nyugdíjminimumhoz kötött szociális ellátás összege, például a gyes, a gyed, az ápolási díj, vagy az időkorúak járadéka.

A kormányszóvivő kiemelte: idén is folytatódik az igazságossági nyugdíjprogram, amelynek keretében a kormány nagyobb segítséget ad azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak. Az igazságossági nyugdíjprogram 2008-as lépéseinek köszönhetően a januári 5 százalékos emelésen felül átlagosan 4.600 forintos többletemelést kap mintegy 700.000 ember.

A tájékoztatás szerint idén az 1991 és 1996 között megállapított saját jogú nyugdíjak összegét emeli a kormány. A szolgálati idő hossza szerinti differenciált emelés mértéke 4 és 14 százalék között mozog majd, a mindenkit megillető 4 százalékos emelésen felül akinek 29 évnél több szolgálati ideje van, az többletévenként további félszázalékos, legfeljebb 10 százalékos emelésben részesül.

A szóvivő kitért arra, hogy 2008-ban - az év eleji nyugdíjemelés és a nyugdíjkorrekció program következő lépésének együttes hatására - átlagosan 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztói árak 4,8 százalékos növekedése mellett a nyugdíjak vásárlóértéke mintegy 1,5 százalékkal emelkedik.

Természetesen ha akár a nettó keresetek, akár a nyugdíjasokat terhelő árak alakulása eltérne a tervezettől, úgy 2008 novemberében is sor kerül majd kiegészítő nyugdíjemelésre - hangsúlyozta.
Daróczi Dávid közölte: a nyugdíj- és nyugdíjszerű ellátások emelése, valamint az igazságossági nyugdíjprogram idei lépései összességében nagyjából 130-140 milliárd forintos többletet jelentenek a nyugdíjasoknak 2008-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását