2024. április 29. - Péter

Ünnepeljük a fényt!

A hindu vallás egyik legnagyobb ünnepségsorozata a díváli, azaz a fény ünnepe, amelyről az idén is sokszínű kulturális szórakoztató programmal emlékeznek meg november 16-án este a Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában. Az indiai nagykövetség és a Magyarorsz
2007. november 15. csütörtök 18:03 - Hírextra
A követség által szervezett Diwali-2007 nevű eseményen egzotikus táncok és dallamok láthatók-hallhatók majd és meg lehet kóstolni az indiai ételeket is.

Az ünnep egyaránt fontos a szubkontinens hindu, dzsainista és szikh vallású lakóinak számára, bár eredete a hindu Rámájana történetére vezethető vissza. Ráma, Ajodhja királya 14 évnyi száműzetés után leszámolt Rávana démonkirállyal és hazatért. Háza népe örömtüzekkel, lámpásokkal ünnepelte uralkodója visszatérését, ezért a díváli ünnepén az indiaiak a fénnyel ünneplik az igaz győzelmét a gonosz felett. Innen a fesztivál neve, a szanszkrit dípavali (deepawali) szó rövidítése, amelynek eredeti jelentése: kőlámpák sora.

A fesztivál Indiában hagyományosan öt napig tart. Az ünnep harmadik napja a csúcspont: ilyenkor tűzijátékok és lampionok ezrei világítanak minden város utcáján, a lakásokban pedig a gyertyák veszik át ezt a szerepet. Ajándékokat is átnyújtanak szeretteiknek az indiaiak.

Ezt az ünnepet nemcsak Indiában tartják meg, hanem mindenütt, ahol indiaiak élnek. A jellegzetes táncok és az aláfestő zenék mellett a gasztronómia is mindig főszerephez jut.

A november 16-i eseményre ingyenes a belépés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását