2024. április 19. - Emma

Szó, mi szója - fogyókúrás tippek

Kevesebb deréktáji zsírlerakódása lesz azoknak a menopauza utáni nőknek, akik naponta fogyasztanak szóját - derül ki egy friss kutatásból. A Fertility and Sterility című orvosi szaklapban jelent meg a birmingham-i Alabama Egyetem kutatóinak tanulmánya arr
2008. január 14. hétfő 11:40 - Hírextra
Cynthia K. Sites csoportja 18, ötvenes, 1-5 évvel a menopauza után járó nőt vizsgáltak. A nők fele naponta egy szójatartalmú turmixot ivott, másik fele pedig egy tejfehérjét (kazeint) tartalmazó italt.

Az ital egy részét a reggelihez, másik részét a vacsorához kellett a nőknek elfogyasztaniuk, és mellőzniük egyéb italokat.

A három hónapos kísérlet után a kutatók úgy találták, hogy a két csoportnak átlagosan azonos mértékben változott a súlya és testzsírösszetétele, ám a hastáji zsírlerakódása kisebb volt a szójaitalt fogyasztóknak.

Sites és kollégái a mechanizmusra nem adnak pontos magyarázatot, de feltételezik, hogy a szójafehérje izoflavonjai előzik meg a hastáji zsír lerakódását.

A rendkívül erős antioxidáns izoflavon a fitoösztrogének közé tartozó, a női hormonra hasonlító szerkezetű molekulák egyike. Ezen anyagokat - amelyekkel a mesterséges hormonkezelések kiválthatók - már korábban is áldásos hatásúnak találták a változókor tüneteinek enyhítésére.

Az eredmény jelentőségét az adja, hogy a hastáji zsír mennyisége és a szívinfarktus, cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggést már több tanulmány bizonyította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását