2024. április 29. - Péter

Reform a iskolai étkeztetésben is

Az iskolai és gyermekétkeztetés jogi szabályozásánák áttekintését szorgalmazta az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Alexa György szerint a közétkeztetésben azokat a tápanyagértékeket
2008. január 14. hétfő 13:06 - Hírextra
Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke szintén ezt szorgalmazta a korcsoportonként előírt tápanyag és energiabeviteli értékeknél is. Mint mondta, fontos lenne az étkeztetés finanszírozásának felülvizsgálata, a keretek megfelelő módon történő felhasználása. A szocialista politikus szorgalmazta a közétkeztetési közbeszerzési pályázatok reformját is.

A kormánypárti képviselő azt mondta, a közétkeztetésnél fennálló egészségügyi kockázati tényezők nem csökkentek az elmúlt években és jelenleg is komoly problémát jelentenek.

Mint elhangzott, a gyermekétkeztetés jelenleg nem tesz eleget az egészséges táplálkozás követelményeinek, az étrendek változatossága nem kielégítő, nem veszik figyelembe a nyersanyag felhasználásra vonatkozó irányelveket, nem biztosítják a szükséges energia- és tápanyagtartalmakat. A gyermekek tányérjára kerülő étel mennyisége sokszor nem felel meg az adott korcsoport igényeinek, emellett az étkeztetési körülmények is kívánnivalót hagynak maguk után.

A szocialista politikus idézett egy 2006-os felmérést, amely szerint a gyermekek az eléjük kerülő étel 65,5 százalékát rossz ízűnek ítélték, az adag mennyiségét 56 százalékuk kevésnek találta. Egy másik példát idézve arra is kitért, hogy a gyermekek napi sóbevétele 3,5-szerese az ajánlottnak, ami később komoly kockázatot jelent a magas vérnyomás, illetve szív és érrendszeri betegségek kialakulására.

Alexa György kitért arra, hogy az 1 millió 600 ezer 18 év alatti gyermekből több százezren vesznek részt a közétkeztetésben.

Dér Zsuzsanna, a bizottság szocialista tagja arról beszélt, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint az önkormányzatok a pályáztatás során a legalacsonyabb árajánlatot fogadják el. Elsődlegesen a szemléleten kellene változtatni, a legalacsonyabb árral ugyanis nem lehet biztosítani a szükséges tápanyagot és vitamintartalmat.

Az unió által közzétett ajánlást, amely a gazdaságilag legkedvezőbb árról szól, a szocialisták kiegészítenék azzal, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is a legkedvezőbb ajánlatot kellene az önkormányzatoknak előnyben részesíteniük.

Jelenleg óvodában 261 forint helyett a napi nyersanyag norma nem éri el a 200 forintot sem. A 7-10 éveseknél a 324 forintos napi norma helyett kevesebb mint 280 forintból főznek, míg a 11-14 éveseknél a norma 371 forint lenne, de itt sem éri el a 300 forintot. A legtöbb étkeztetésnél a rezsiköltség a nyersanyag norma 30 százaléka, míg az unióban ez 100 százalék - jegyezte meg Dér Zsuzsanna.

Kifejtette: 2002 óta a kormány ingyenes étkeztetést biztosít a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. 2007-ben 30 ezer bölcsődés, 110 ezer óvodás és 100 ezer általános iskolás kapott ingyenes étkezést. 2007. szeptember 1-től már nem csak az első négy osztályba járóknak, hanem az ötödikeseknek is jár az ingyenes étkezés.

Tavaly nyári étkeztetésre a kormány 1,4 milliárd forintot fordított, 1437 önkormányzatnál 70 ezer gyermek kapott egy héten át ingyenesen étkezést. Az iskolatej programban 345 ezer tanuló részesül.

Koszorús László, a Fidesz szakpolitikusa reagálásában közölte: a fiatalok egészsége nem lehet pártpolitikai kérdés, így a Fidesz egyetért azzal, hogy el kell mozdulni a közétkeztetés a kérdésében, azzal viszont nem értenek egyet, hogy az MSZP csak sajtótájékoztatókat tart, utána nem viszont nem történik semmi.

A fideszes képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, el kell gondolkodni azon, hogy nyugat-európai példák alapján az iskolák számára a gyerekek napi szükséges energiabevitelét megalapozó menüt állítsanak össze.

Mint mondta, Magyarországon a 18 év alattiak közül minden harmadik fiatal túlsúlyos, amire megoldás lehetne az élelmiszerjelölési rendszer bevezetése. Ennek lényege, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek, chips-ek, kólák, csokoládék csomagolásán felirat figyelmeztetné a fogyasztót: nagy mennyiségben elhízást okozhat.

Koszorús László emlékeztetett arra, hogy a Fidelitas országgyűlési képviselői erről még tavaly nyáron határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, azonban ezt a kormánytöbbség nem támogatta az egészségügyi bizottságban. A képviselő szerint az iskolai büfékből is kitilthatnák az ilyen hízlaló élelmiszereket, valamint legalább évente két osztályfőnöki órán lehetne foglalkozni az egészséges táplálkozással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását