2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Készül az új BTK

Jelenleg szakértői előkészítői szakaszban van az új büntető törvénykönyv kidolgozása az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztériumban - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a tárca vezetője. Takács Albert elmondta: az 1945 után, szovjet mintára megalk
2008. január 14. hétfő 19:01 - Hírextra
A miniszter szerint a jelenleg szakértői előkészítői státusban lévő koncepció "más mentalitású"; Takács Albert úgy fogalmazott: az új büntető jog "két nyomtávú" lenne, egyrészt a represszióra, a büntetésre, másrészt a reszocializációra, a társadalmi megbékélésre helyezné a hangsúlyt.

Az új büntető törvénykönyv szerint csak kivételes esetben büntetnék a fiatal bűnözőket szabadságvesztéssel, "inkább a nevelő jelleg lépne előtérbe" - mondta Takács Albert. A miniszter szerint ezt az indokolja, hogy a gyermekek fizikai fejlődésével nem jár együtt annak megfelelő szellemi és értékrendbeli fejlődés.

A koncepcióban szerepel, hogy megfontolandó a büntethetőség alsó korhatárának leszállítása, de Takács Albert ezzel kapcsolatban figyelmeztetett: "nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni"
Az új Btk.-ra vonatkozó intézményi háttér létrehozására jelenleg elképzelések vannak - tette hozzá a miniszter. A kormány várhatóan tavasszal foglal állást az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását