2024. április 19. - Emma

Jó évet zárt a PeCsa

A csökkenő támogatások ellenére a sikeres programok révén szolid nyereséggel zárhatja az elmúlt évet a Petőfi Csarnok, 600 rendezvényére összesen 690 ezren voltak kíváncsiak - mondta Fogarasi Lajos, az intézmény ügyvezetője az MTI-nek.
2008. január 14. hétfő 19:57 - Hírextra

Nemcsak a Petőfi Csarnok bázistámogatása csökkent 2007-ben, hanem a rendezvényekre fordítható támogatás is. Kevesebb pénzt adott a Fővárosi Önkormányzat, kevesebb érkezett az egyéb támogató szervektől is. Ez főleg az ingyenes, vagy alacsony jegyárú rendezvényeket sújtotta - tette hozzá konkrét összegek említése nélkül az ügyvezető.

Fogarasi Lajos közlése szerint a Petőfi Csarnok jól teljesített, úgy tűnik, szolid nyereséggel zárja a 2007-es évet. Sem pénzügyi szempontból, sem a rendezvények, sem a látogatók számában nem volt visszaesés, az intézmény tartotta a színvonalat.

"Nemcsak talpon maradtunk, hanem biztosítottuk a működésünket. 2008-at a tavalyinál derűlátóbban várom. Nem fenyeget sem bázisvesztés, sem a megszűnés" - mondta az ügyvezető, aki említést tett arról, hogy az idén felújítási munkákat végeznek az intézmény nagytermében.

Kitért továbbá arra, hogy továbbra is jó a viszonyuk a Fővárosi Önkormányzattal. "A főváros számít ránk, bár a forrásokat csökkentették, programok maradnak el (például a Zeneváros)" - közölte.
Tájékoztatása szerint a 600 tavalyi rendezvény összesen 690 ezer érdeklődőt vonzott (a többnapos rendezvényeket külön számolják). Ez a szám magában foglalja a külső helyszíneken tartott programokat is (így például a Művészetek Völgyét és az Erzsébetvárosi Napokat).

Mint felidézte, rengeteg ingyenes programot tartottak, újdonság volt a nyári tábor, napi 60 gyerekkel. A rockkoncertek mellett a Petőfi Csarnok eseményei között vannak sportversenyek, szünidős programok a főváros támogatásával, továbbá klubok és vetélkedők.

Fogarasi Lajos kiemelte, hogy az ingyenes, illetve alacsony költségű programokat "közhasznú tevékenységnek" tekinti. Ez érvényes a rockzenére is, hiszen a szociológusok is kimutatták: a koncertek látogatói jelentős feszültséget vezethetnek itt le - mondta, megjegyezve azt is: közönségük alapvetően nem drogfogyasztó.

Szólt mindemellett arról, hogy a Petőfi Csarnok biztonságos szórakozóhely. Komoly "hátvédsor" van a rendezvényeken: ügyeletes orvosok, elsősegély-tanfolyamot végzett szakemberek figyelik a közönséget. Korábban pszichológusok is voltak a rendezvényeken, ez a program jelenleg szünetel.
Fogarasi Lajos a tavalyi koncertek közül kiemelte Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Sziámi koncertjét, utóbbit a Művészetek Völgyében tartották. A külföldiek közül nagy siker volt Robert Plant, a Black Sabbath és Tommy Emmanuel fellépése.

Tájékoztatása szerint az idén is több, sikeresnek ígérkező program várható: a napokban lesz a holland Within Temptations, majd Török Ádám és a Mini koncertje. Áprilisban lép fel a kaliforniai Ignite a magyar származású Téglás Zoltánnal, valamint a finn Nightwish. Május 9-én lesz a Kispál és a Borz koncertje, esély van a Ramones fellépésére, folytatódik a Depeche Mode klub, lesz Egészségliget, gyerektábor, Zene Ünnepe, bluesfesztivál, Csángó bál, koncertet ad Lola, Roy és Ádám, továbbá Avril Lavigne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását