2024. április 26. - Ervin

Guberátorok demonstráltak

Lomgyűjtők demonstráltak hétfőn a Veszprém megyei Devecser polgármesteri hivatala előtt; a mintegy száz tüntető a város képviselő-testületének a január elsejétől hatályba lépett intézkedése - a településtől három kilométernyire engedélyezett kereskedés -
2008. január 14. hétfő 16:50 - Hírextra
A demonstrálók - akik kivétel nélkül a településen élő roma családok tagjai voltak - petíciót nyújtottak át a polgármesternek, amelyben többek közt ezt írták: "a rendszerváltás óta fokozatosan megszűntek a munkahelyek, ezért a családjaink fenntartása érdekében kénytelenek voltunk Ausztriába kijárni és olyan holmikat(lomokat) behordani, amiket a kinti gazdagabb emberek már nem használnak. Ezek árusításából tudtuk etetni és iskoláztatni a gyermekeiknek ...), így jelentősen csökkent a megélhetési bűnözés, s biztonságosabbá vált Devecser".

Kis Ferenc, a demonstrálók szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a lompiacnak a várostól három kilométernyire lévő volt katonai laktanyába való kitelepítése "egyet jelentene a megsemmisítésükkel, mert sok család számára megoldhatatlan lenne a kijárás és az ottani árusítás". Szerinte a polgármestertől a sokat emlegetett kompromisszumkészség helyett eddig csak diktátumokat kaptak.

A petícióban - amelyet 210 devecseri "lomis család" nevében készítettek és adtak át a város vezetőjének - többek közt az alábbi kérdéseket is feltették: "kiknek áll érdekében visszaállítani a 15 évvel ezelőtti állapotokat, amikor a bűnözés magas volt a városban, a cigány gyerekek rongyosan jártak iskolába és az éhségtől kiestek az iskolapadból? Kinek áll érdekében felszítani a fajgyűlöletet, ami egyre jobban kezd kibontakozni? Ez eddig nem volt Devecserben, most viszont jelen van már a polgármesteri hivatalban és az iskolában" - olvasható a petícióban.

Holczinger László, Devecser polgármestere átvette a petíciót és írásbeli választ ígért a demonstrálóknak, akik ezután békésen eltávoztak a városháza elől. A polgármester az MTI-nek elmondta: áldatlan állapotok alakultak ki a város egyes utcáiban, sőt a Tapolca és Sümeg felé kivezető főúton is, rengeteg a hulladék, a szemét és közegészségügyi szempontból is kritikus már a helyzet.

Rendezett és élhető várost akarunk, szó nincs cigánykérdésről, csak a törvényességről és a rendről - tette hozzá Holczinger László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását