2024. április 20. - Tivadar

A fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatási rendszerén dolgoznak

Jelenleg semmilyen lehetőség nincs a 14 év alatti bűnelkövetők felelősségre vonására, de az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban szakértői csoport azon dolgozik, hogy létrejöjjön a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszere - mondta
2008. január 14. hétfő 07:20 - Hírextra

A kriminológust az MTI annak kapcsán kérdezte, hogy csütörtökön egy 12 éves romániai kisfiú megkéselt egy 15 éves gyermeket a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze mp3-as lejátszóját. A gyermeket a rendőrök visszavitték a gyermekvédelmi intézetbe, ahonnan azóta többször is megszökött.

Jelenleg semmilyen lehetőség nincs arra, hogy felelősségre vonjunk egy 12 éves gyereket, sőt, egy 13 éves, 11 hónapos, 29 napost sem lehet - mondta Gönczöl Katalin, utalva arra, hogy a büntető törvénykönyv kizárja a 14. életévét be nem töltött, vagyis gyermekkorúak büntethetőségét. Hozzátette: a jelenlegi rendszer tehát tehetetlen, vagy annak látszik.

Megjegyezte: az IRM-ben egy munkacsoport dolgozik azon, hogy létrejöjjön a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszere. Ennek keretében kialakítanák a fiatalkorúakra vonatkozó önálló büntető törvénykönyvet, az anyagi, eljárási és végrehajtási szabályokat, megalakulna a fiatalkorúak ügyészsége, bírósága és a rájuk specializálódott végrehajtási rendszer is.

Ennek az lenne az értelme, hogy a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokat egységbe foglaljuk, a bűn továbbra sem maradhatna büntetlenül, az áldozatok érdekeit, jogait érvényesíteni lehetne, vagyis a társadalom érvényesíteni tudná a fiatalkorúakkal szemben is a büntetési igényét - magyarázta a kriminológus.

Mint mondta, egyúttal a fiatalkorú bűnelkövetők társadalomba visszavezetése, integrációja is hatékonyabb lenne. A cél az, hogy a gyermekvédelemben felhalmozott jelentős szaktudás beépüljön a büntető igazságszolgáltatásba és a két rendszer átjárhatóbbá váljon - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a korosztály társadalmi jelenlétéhez képest egyre több bűncselekményt követnek el a fiatalkorúak. Ennek oka egyrészt az, hogy miközben egyre fiatalabb korban válnak biológiailag érettekké a gyerekek és egyre előbb lépnek fel fogyasztási igényekkel, addig a keresőképessé válásuk ideje egyre inkább kitolódik. Mint mondta, emiatt a legtöbb demokratikus államban újra kellett gondolni a felelősségi korhatárokat.

Hangsúlyozta: a részletek kidolgozása során dőlhet el, hogy Magyarországon hol legyen az a korhatár, aminél már vizsgálható lesz a büntetőjogi felelősség.

A miniszteri főtanácsadó hangsúlyozta: egyelőre nincs kormánydöntés arról, hogy létrejön a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszere, de ha a kormány jelzi, hogy erre igényt tart, akkor még ebben az évben elkészülhetnek a törvénytervezettel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását