2024. április 19. - Emma

Lomnici Zoltán a jog megcsúfolásáról

A Brusznyai Árpád ellen folytatott büntetőeljárás a jog és az emberi tisztesség megcsúfolása volt - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szombat este Veszprémben.
2008. január 13. vasárnap 07:03 - Hírextra

A Pannon Egyetem aulájában, a Brusznyai Árpád, '56-os mártír tiszteletére rendezett hagyományos emlékest- és hangverseny megnyitóján Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy Brusznyai Árpád, a nagy műveltségű tanár 1956-ban a Veszprém megyei Forradalmi Tanács elnöke volt. Arra törekedett - mondta -, hogy megszűnjenek az utcai zavargások, ne jusson fegyver az egyetemisták kezébe, rend és nyugalom legyen a megyeszékhelyen és minden településen.

"A forradalom győzelme érdekében sokkal inkább a jogra, a demokráciára és a józan észre támaszkodott" - hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság elnöke, rámutatva: ezzel magyarázható az is, hogy a forradalom leverését követően sem menekült külföldre.

Letartóztatták, szovjet állambiztonsági szervek hallgatták ki, ám az ellene felhozott "alantas és ostoba vád" összeomlott, így elengedték - emlékeztetett a mártír tanárra Lomnici Zoltán, megjegyezve: Brusznyai Árpádot 1957 áprilisában ismét letartóztatták.

Az elsőfokú bírói tanácsban "volt annyi emberi tisztesség", hogy nem hozott halálos ítéletet (Brusznyai Árpád első fokon életfogytiglani börtönbüntetést kapott), ám másodfokon halálra ítélték, "tudottan hamis adatok alapján" - mutatott rá a legfőbb bíró.

Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom után 26 ezren kerültek börtönbe, 341 volt a halálos ítéletek száma, s ezek közül 326-ot végre is hajtottak.

Az emlékesten hagyományosan átadják a Brusznyai-díjat is (emlékérmet és pénzjutalmat), egy veszprémi tanárnak és egy kiválóan tanuló középiskolásnak, ezúttal azonban az estet szervező Brusznyai Alapítvány - a mártír tanár halálának 50. évfordulóján - két tanárt és egy tanulót jutalmazott a díjjal. A díjazottak: Kovács Péter zenetanár, a veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója, Tóth Zsuzsanna, a Vetési Albert Gimnázium ének-zene tanára, valamint Mihálykó Ágnes, a Lovassy László Gimnázium kitűnő tanulója. A díjakat Patrik Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át.

A veszprémi emlékesten jelen volt Mádl Ferenc, volt köztársasági elnök és felesége.



 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását