2024. április 20. - Tivadar

Bálnavadászokat űztek

Japán bálnavadász flottát űzött el a hét végén a Sarkvidéki-tenger déli részéből a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.
2008. január 13. vasárnap 21:34 - Hírextra

Az "Esperanza" (Remény) hajón tartózkodó környezetvédelmi aktivisták több száz tengeri mérföldön át nyomon követték a "Nissin Maru" japán műhelyhajót - közölte a szervezet vasárnap. A japán hajó átszelte a 60. hosszúsági fokot, amely a bálnavadászati területet behatárolja. A közlemény szerint a környezetvédők "azért érkeztek, hogy megállítsák a japán flottát és azt meg is tették". Japán részről eddig még nem szólaltak meg.

A Greenpeace akciója ellenére arra számít, hogy a japánok egy teherhajóra rakják át a már feldolgozott bálnahúst és visszatérnek az Antarktiszra. Tíz napon át tartó keresés után szombaton bukkant a Greenpeece a japán flottára, amely a közlemény szerint két felderítő és három lehalászó hajóból, valamint a műhelyhajóból áll.

A nemzetközi tiltakozás ellenére a japánok mintegy ezer bálnát szándékoznak "tudományos célokból lemészárolni", amiben bírálóik kereskedelmi halászatot sejtenek. A bálnahalászat 1986 óta tilos, de a tilalom alól kivételt képeznek a kutatások. Egy évvel ezelőtt az Antarktiszon tűz ütött ki a "Nissin Maru" fedélzetén és a hajó ezer tonna olajjal a gyomrában napokon át hányódott a tengeren, amiért a japán flotta idő előtt befejezte a lehalászási szezont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását