2024. május 6. - Ivett, Frida

Emlékezés a szlovákiai lavinaáldozatokra

Negyven éve temetett be ötvenhárom embert a lavina a szlovákiai Alsókubín (Dolny Kubín) közelében, ahol hat brünni egyetemista vesztette életét, sokan pedig megsebesültek. Szombaton a helyszínen megemlékeztek a tragédiáról.
2008. január 12. szombat 21:13 - Hírextra

Az emlékezők felidézték: 1967-68 telén rendkívül enyhe volt az idő, sokéves rekordok dőltek meg, de 1968 januárjában váratlanul lehűlt a levegő, a térségre téli sportra alkalmas hó hullott. A brünni műszaki egyetem elsőéves hallgatói a friss hó hírére érkeztek, s két nap múlva röviddel tíz óra előtt föléjük zúdult a hógörgeteg.

A segítség későn érkezett, mert az előző éjszaka tomboló szélvihar elszakította a telefonvezetéket, az üdülőnek semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal: két ember gyalog vitte a tragédia hírét a legközelebbi lakott helyre, Alsókubin peremére, a mentők az első sebesültet csak kilenc, az utolsót tizenhat óra múltán tudták csak kórházba szállítani.

A megjegesedett hórétegre a tragédiát megelőző napon friss hó hullott, majd ennek tömege zúdult alá, mindent elsöpörve "borotválta kopaszra" a hegyoldalt.

Az áldozatok nevét őrző emlékoszlopokat szombaton az áldozatok családtagjai és az egykori sérültek, szemtanúk koszorúzták meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását