2024. május 2. - Zsigmond

Tüdőmányos kutatások - póttüdő

Vannak betegek, akiknek az életét csak tüdő-transzplantáció mentheti meg. Túlélési esélyeiket megnövelheti az a szerkezet, amit egy amerikai sebész dolgozott ki, a beültethető szerv megérkezéséig tartó várakozás időszakára. Sok tüdő-transzplantációra váró
2008. január 11. péntek 08:55 - Hírextra
Ilyen vészhelyzetekre dolgozta ki Robert Bartlett sebész specialista az Egyesült Államokban, a michigani egyetemen a pót-tüdőt.

A szódásüveg nagyságú, a páciens mellkasán kívül hordozható BioLung (natur tüdő) nevű szerkezettel akár otthon is kivárható, amíg a donor-tüdő megérkezik a kórházba. Az új szerkezet fő előnye, hogy közvetlenül a szívet és a tüdőt ellátó főerekhez csatlakoztatják, így a vér folyamatos pumpálását a feltehetően jó állapotban lévő szív végezheti. A BioLunggal nem feltétlenül kell feküdni, óvatosan mozoghat is a beteg.

Az eddig ilyen esetekben használt külső tüdő-rásegítőkben a vér keringetését mechanikus szivattyúkkal oldották meg, ám a szivattyú folyamatos működtetése közben igen gyakran megsérültek a vérsejtek, ami a vér olvadását, rögösödését okozhatta, az pedig trombózishoz vezetett.

A BioLung-ban a szív ereje a vért egy olyan szűrőn is áttereli, amelyben a működése közben elillanó széndioxid a külső levegőből pótlódik. A szerkezet klinikai alkalmazását - az egyetem internetes honlapjának tanúsága szerint - már ebben az évben szeretnék megkezdeni az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását