2024. április 25. - Márk

Megvan az autizmus okozója?

Az autista esetek legalább 1 százalékáért egy meghatározott DNS hiba felel, mely lehetővé teszi az egyszerűbb azonosítást és ezáltal a korai felismerést is. Ez egy olyan rendellenesség, mely csökkent kommunikációs képességekben, az átlagostól eltérő visel
2008. január 11. péntek 14:07 - Hírextra
A szakemberek szerint összesen 3-6 százalékban lehet genetikai háttere ennek az összetett rendellenességnek.

Egy genetikai teszt már ma is rendelkezésre áll, hogy az autista gyerekek szüleit tájékoztassa a következő gyermek vállalása előtt, vajon az autizmus bizonyos formájára kell-e számítaniuk - modta Mark Daly, a massachusetts-i kutatás vezetője.

A statisztikák szerint 150 emberből egy autista. A társadalomba való beilleszkedésük azonban igen eltérő lehet, ezért nagyon fontos a korai beavatkozás viselkedésterápia, vagy oktatás formájában. A diagnózis segítheti a megfelelő fejlesztési program kiválasztását.

Daly csoportjának tanulmánya, mely a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban jelent meg, egyetlen gén hibájához köti az autizmus egy formáját, mely az összes eset egy százalékát teszi ki.

Daly csoportja 2252 embert vizsgált olyan családokból, melyekben felbukkant az autizmus és 24 esetben találtak hibát a 16-os számú kromoszómán. Ezzel szemben a véletlenül kiválasztott 18 ezer ember közül csak kettőnél volt hiba ugyanezen a DNS szakaszon.

Korábban mintegy másfél száz hasonló genetikai "forró pontot" találtak már a szakemberek. Például a 15-ös számú kromoszómán, amelynek hibája az autista esetek 1-2 százalékáért lehet felelős.

Az eredmények ellenére az autista esetek túlnyomó többségére ma sincs magyarázat. Egy néhány napja megjelent kaliforniai jelentés igazolta például, hogy a gyerekkori oltásokban korábban tartósítószerként alkalmazott higanynak nincs köze az autizmus kialakulásához. Ezzel egy korábban, a szakemberek körében is elfogadott hiedelem kiesett az autizmus oka közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását