2024. április 29. - Péter

Magyarország ellenáll a vírusnak

Az akár halált is okozó nyugat-nílusi vírus új törzse egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban - a tavalyi évben 175 ezer embert fertőzött meg. A szúnyogok által terjesztett vírus halált is okozhat. Magyarországon is regisztráltak már emberi megbete
2008. július 5. szombat 08:00 - Hírextra
Már a század eleje óta ismerik a nyugat-nílusi vírust, aminek Európában is voltak gócai - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó infektológus, aki hozzátette: a szúnyog által terjesztett fertőzés a kilencvenes évek közepén jelent meg Amerikában.

Akkor New Yorkban 4-en meghaltak, és ez óriási szenzációnak számított, mert arrafelé ez a vírus nem volt honos.

Lakos András elmondta: az agyvelőgyulladást is okozható vírus döbbenetes tempóban, évről évre, szinte kilométerről kilométerre terjedt a keletitől a nyugati part felé.

A fertőzés főleg az idősekre veszélyes: a 60-70 év felettieknél 20-30 százalék körüli az elhalálozás, a fiatalokra azonban nem jellemző, hogy belehalnának az esetek nagy részében influenzaszerű betegségbe.

A szakértő úgy tudja, hogy néhány esetet Magyarországon is regisztráltak már, de madarakból már régen, sokszorosan kimutatták. Hozzátette: valamilyen rejtélyes oknál fogva a fertőzés nem okozott akkora járványt, mint az Egyesült Államokban.

A fertőzés egyelőre sehogy sem lehet kivédeni, de már vannak vakcinakísérletek. Lakos András azonban nem tudta megjósolni, mikor lesz gyógyszertárban is kapható oltóanyag a fertőzés ellen.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását