2024. május 9. - Gergely

Kevesebb gyógyszert fogyasztunk

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása a tavaly bevezetett új szabályok következtében. A szülők a korábbinál kevesebb antibiotikumot adnak a gyerekeknek. A nehezebben hozzáférhető, már csak receptre kapható Algopyrin népszerűsége viszont még
2008. január 11. péntek 08:32 - Hírextra
Az egészségügyi reformcsomag egyik első eleme a gyógyszerpiac tavalyi "megrendszabályozása" volt. Az egészségbiztosító gyógyszerköltségeinek visszafogására hozott intézkedési csomag átalakította a támogatási rendszert, korlátozza az orvosok receptírási lehetőségeit, a gyártókat pedig folyamatos árleszorító versenyre kényszeríti.

A kormány mérsékelte a támogatási kulcsokat is, így a vásárlóknak is többet kell fizetniük. A korábban ingyen kiváltható dobozokért 300 forintot kell fizetni. Az árverseny a krónikus betegségek terápiájában gyakran hozott a betegeknek jelentős árcsökkentést. Ám átlagosan 12 százalékkal fizetnek többet, akik nem voltak hajlandók gyógyszereik váltogatására, vagy csak alkalmilag szednek valamilyen szert.

Az új szabályok az egészségbiztosító számára látványos megtakarítást tettek lehetővé. Ám azt még nem tudni, hogy a betegek gyógyulási esélyeire hatással l lesznek-e a változások.

Az Rxpress PreSolver gyógyszerpiac-elemző Kft. szerint összességében tíz százalékkal kevesebb doboz gyógyszer fogyott a patikában 2007-ben - olvasható a lapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását