2024. március 29. - Auguszta

Távozik az igazgató

Az év végén távozik a New York-i Metropolitan Museum of Arts éléről Philippe de Montebello igazgató, aki 1977 óta irányítja az amerikai metropolisz legnagyobb művészeti múzeumát. A hírt ő maga jelentette be egy közleményben.
2008. január 10. csütörtök 20:53 - Hírextra

Philippe de Montebello 1936-ban Párizsban látta meg a napvilágot egy francia arisztokrata család fiaként. A família 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, Philippe a New York-i francia gimnáziumban, majd a Harvard Egyetemen végezte tanulmányait. 1963-ban a Metropolitan európai festészeti részlegében kezdte művészettörténészi munkáját, majd a houstoni szépművészeti múzeum igazgatója lett, onnan tért vissza igazgatóhelyettesként a Methez, amelynek hamarosan igazgatója lett.

Vezetése alatt a múzeum megkettőzte kiállítási területét, újrarendezte európai gyűjteményét, hatalmas, magas kiállítótermeket hozott létre a monumentális vásznak, például Tiepolo műveinek méltó bemutatására. Montebello irányításával a Metropolitan a világ egyik legjelentősebb múzeumává vált, látogatóinak száma évi 3,5 millióról 4,5 millióra nőtt.

Bírálói elsősorban azt vetették az igazgató szemére, hogy nem túlságosan lelkesedett a kortárs művészetért.

James Houghton, a Metropolitan igazgatótanácsának elnöke Montebello közeli visszavonulásának bejelentését úgy értékelte, hogy azzal "nemcsak a múzeum, hanem a város, az ország, a nemzet és az egész világ kulturális élete számára véget ér egy korszak". Houghton bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre az új igazgató kijelölésére.

A The New York Times szerint a lehetséges utódok között szerepel Neil McGregor, a londoni British Museum vezetője, James Cuno, a chicagói Art Institute igazgatója, valamint Glenn Lowry, a MoMA, a New York-i Museum of Modern Art igazgatója.

Az 1870-ben alapított Metropolitan Museum of Art több mint kétmillió műtárgya öt évezred művészetét öleli fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását