2024. április 23. - Béla

Csillagszóró hadművelet, milliárdos bírság

A Csillagszóró hadműveletben 6.200 szakember 35 ezer ellenőrzést végzett, 9 ezer esetben szabtak ki bírságot, hozzávetőlegesen 1,11 milliárd forint összegben, és több mint 200 üzletet zártak be; a lefoglalt áruk értéke meghaladta az 510 millió forintot -
2008. január 10. csütörtök 07:27 - Hírextra
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Csillagszóró hadműveletet a kormány tavaly november 22-én indította. Az akció keretében hat héten keresztül hét hatóság összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciót hajtott végre a karácsonyi és a szilveszteri ünnepekhez kapcsolódóan.
A kormányszóvivő elmondta: az összehangolt ellenőrzési akciónak visszaszorító hatása volt a fekete gazdaság szereplőire.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter állásfoglalást kér Szabó Máté országgyűlési biztostól a szabálysértést elkövetők adatainak szabályos nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatban.

A tájékoztatón Varga László, az APEH elnökhelyettese beszámolt arról, hogy 1.438 munkatársuk 7.400 ellenőrzést hajtott végre, ennek 20 százalékát más társhatósággal közösen. Vizsgálataik során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget, a foglalkoztatottak bejelentését, az áruk eredetét kiemelten ellenőrizték. Az APEH 1.750-nél több esetben állapított meg szabálysértést, 127,5 millió forintnál több mulasztási bírságot szabott ki, 171 esetben bezáratta az üzletet, és 19 adózó tevékenységét függesztette fel.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 300 munkatársa 6.000 egységet ellenőrzött, és a szabálytalanságok miatt 18 millió forint bírságot állapítottak meg. Utalt arra, hogy régiónként eltérő tapasztalatokat szerezték. Példaként említette, hogy Dél-Alföldön 4,5 millió forint bírságot szabtak ki, ugyanakkor Nyugat-Dunántúlon nagyobb számú ellenőrzés mellett 1 millió forintot tesz ki a bírság nagysága.
Süth Miklós országos főállatorvos kiemelte: az egységes élelmiszer-biztonsági hatóság 3.714 ellenőrzést hajtott végre, 450 esetben társhatósággal közösen. Az ellenőrzés során mintegy 68 ezer tételt vizsgáltak meg, 2.200 tételt vontak ki a forgalomból. Bírságot 900 esetben szabtak ki, megközelítően 85 millió forint értékben.

A főállatorvos jelezte: az ellenőrzések az akció befejezésével nem zárulnak le, továbbiak várhatók, hiszen szerdán is talált a fővárosi és Pest megyei egységük illegális húsdaraboló üzemet. A részletekről később adnak tájékoztatást.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉHIB) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a hivatal három éve koordinálja a karácsony előtti élelmiszer-ellenőrzéseket. Úgy vélekedett, hogy a határozott és egységes fellépés meghozza az eredményt, hiszen egyre kisebb súlyosságúak a szabálytalanságok. A MÉHIB a Csillagszóró Hadművelet indítása óta az Európai Unió gyors veszély jelző rendszerén (RASFF) keresztül 120 riasztást és 200 tájékoztatást kapott az unió területéről, ezek egyike sem érintett magyar előállítót. Ugyanakkor a magyar hivatal két import terméknél adott le riasztást az uniós rendszerbe.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója elmondta: a hatóság mintegy 2.000 ellenőrzést hajtott végre, 160 millió forint bírságot szabott ki az akcióban. Kiemelten ellenőrizték a gyerekjátékokat, ruhákat, műszaki cikkeket. Pozitív példának említette az NFH főigazgatója, hogy a szabálytalanságok súlyossága csökkent, egyre inkább eltűnnek a műszaki cikkeket szabálytalanul, az utcán árusító kereskedők. Ugyanakkor kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy az 500 próbavásárlás 5 százalékában megkárosították a fogyasztókat, átlagban egy vásárlót 200 forinttal csaptak be.

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke arról beszélt, hogy mintegy 11 ezer ellenőrzést végzett 400 munkatársuk. Kiemelkedő szabálytalanság volt a feketefoglalkoztatás.

Mózs Elek, a VPOP országos parancsnok-helyettese beszámolt arról, hogy az akcióban 2.000 munkatársa vett részt és mintegy 4.000 ellenőrzést végeztek, ennek során 58 ezer tételt foglaltak le, 45 üzletet zárattak be. Az ellenőrzéseket a jövőben is folytatják, és a nyomozószolgálatuk az esetek hátterét, a beszállótói kört is vizsgálja.

Az akció költségeire vonatkozó kérdésre válaszolva Budai Bernadett közölte: betervezett akciók összehangolásáról volt szó, így többletköltség nem merült fel, ugyanakkor az összehangolással az ellenőrzés hatékonysága nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását