2024. április 28. - Valéria

Alkotmányellenes a fordított áfa?

Ellentétesek az alkotmánnyal a január elsején életbe lépett áfatörvény fordított adózásról szóló rendelkezései – állítja a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) budapesti elnöke.
2008. január 10. csütörtök 08:28 - Hírextra
Ruszin Zsolt szerint az új paragrafusok szerint egyebek közt az ingatlanokhoz kapcsolódó javítási, tisztítási, karbantartási, átalakítási és bontási munkálatok esetében az általános forgalmi adót nem a szolgáltatás nyújtójának, tehát a vállalkozónak, hanem a megrendelőnek kell bevallania és megfizetnie.

A fordított adózás szabályai akkor alkalmazandók, ha a megrendelő és a szolgáltató is áfafizetésre köteles, magyarán magánszemélyeket nem érint a változás. Ruszin Zsolt úgy vélekedett: a törvény elnagyolt, magyarázatra szoruló fogalmakat használ. Kérdéses például, mit kell érteni az ingatlan tisztításán, ahogy az sem egyértelmű, mit jelent az ingatlanok szerelése.

A jogszabály szövege túlságosan széles körű értelmezésre ad lehetőséget, ez pedig sérti az alaptörvényben rögzített jogállamiság elvét - mondta Ruszin, aki szerint a jogalkotó egyszerűen nem értette meg pontosan az EU elvárásait, ezért szövegezte meg pongyolán a rendelkezést.

A szakember a fogalmi zűrzavarra a következő példát hozta. Mivel a törvény rendelkezései szerint a biztonsági szolgáltatásoknál nem érvényesül a fordított adózás, ezért az ingatlant őrző cég köteles az áfát a megbízási díjba beleszámolni és a számlán feltüntetni. Abban az esetben viszont, ha az őrzött ingatlan kertjében kiég egy villanykörte és azt a biztonsági szolgálat alkalmazottja cseréli ki, tevékenysége karbantartási munkának is tekinthető, amire viszont a fordított adózás szabályai irányadók. Magyarán: az őr vagy nem csavarhat be új körtét, vagy a cseréről külön, áfát nem tartalmazó számlát kell kiállítania. A szakember a számlázási vitákra és perek tömegére számít.
Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását