2024. április 27. - Zita

Egészséges a magas vérnyomás?

Ha tudni akarjuk, hogy valakinek milyenek az életkilátásai, azt érdemes terheléses vizsgálatra küldeni a kardiológiára, mert ha a vérnyomása jelentősebben megemelkedik, várhatóan tovább él majd - mutatta ki egy tudományos vizsgálat.
2008. január 9. szerda 11:14 - Hírextra
A nagy tekintélyű szívgyógyászati szakfolyóirat, az American Journal of Cardiology közölte New Yorkban dolgozó kutatók tanulmányát, akik arra voltak kiváncsiak, hogy a járószalagon vagy kerékpár-ergométeren végzett terheléses próba során mindig észlelhető vérnyomás-emelkedés mennyire képes megjósolni a vizsgált személy túlélési esélyeit.

Manish Gupta, a Lenox Hill Hospital munkatársa vezette azt a kutatócsoportot, amelyik értékelte 6213, egymást követően végzett terheléses vizsgálat eredményeit. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották: az első csoportba kerültek azok, akiknek szisztolés vérnyomása a terhelés csúcsán nem emelkedett 44 higanymilliméterrel a kiindulási érték fölé, a másik csoport tagjainak vérnyomása ennél jobban megnőtt a fizikai terhelés végére.

Kiderült, hogy - több mint hat évig figyelve a terheléses vizsgálat alanyait - lényegesen többen haltak meg abból a csoportból, amelynek tagjai csak enyhébb vérnyomás-emelkedéssel reagáltak a fizikai terhelésre, mint azok közül, akiknek a vérnyomása 44 higanymilliméternél jobban megnőtt a terheléses próba során. A különbség egyértelmű: hat év alatt az első csoportban a halálozás 13,7 százalék volt, a nagy vérnyomás-emelkedéssel reagálók körében csak 8,2 százalék volt a halandóság.

A két csoport közötti különbség akkor is érvényesült, ha figyelembe vették az életkilátásokat befolyásoló egyéb tényezőket is, például az életkort, a terhelhetőség mértékét, a vérkeringési állapotot, az EKG-görbén lévő esetleges kóros jelenségeket, a magasvérnyomás-betegséget vagy bizonyos gyógyszerek hatását.

A meghökkentő jelenség ráadásul a vérnyomás-emelkedés mértékével arányos volt: minél jobban fölugrott a vizsgált személy vérnyomása a fizikai mozgásra - a csoport egynegyedében ez több volt, mint 76 higanymilliméter -, az életkilátások annál jobbnak bizonyultak.

Gupta és munkacsoportja hangsúlyozta, hogy ez a megfigyelés egyelőre csak férfiakra vonatkozik, mivel a hölgyek ilyen jellegű vizsgálatának eredményei ettől lényegesen különbözhetnek és ez további tanulmányokat igényel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását