2024. május 5. - Györgyi

Állami vagy civil feladat?

Évről évre nő a hideg áldozatainak száma, megoszlanak a vélemények arról, hogy a hajléktalanokról való gondoskodás az önkormányzatok vagy a civil alapon működő alapítványok feladata-e. Ebben az évben már 15 ember halt meg kihűlés miatt Magyarországon a re
2008. január 9. szerda 11:09 - Hírextra
A áldozatok között nem csak hajléktalan van, hanem olyan is, aki a saját lakásában fagyott meg, mert nem volt fűtése. A hideg áldozatainak száma évről évre növekszik. 2006-ban 48, 2007-ben 93 ember halt meg kihűlés miatt.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a hirado.hu-hoz eljuttatott közleményében azt jelzi: "a hajléktalan emberek ellátása különösen nagy terhet ró a hajléktalan ellátó szervezetekre a téli időszakban. A probléma kezelésére mára komplex rendszer alakult ki, mely sokrétű segítséget nyújt az utcán, szállásokon, vagy támogatással albérletben, bérlakásokban élők számára is. Az ellátás megszervezése a szociális törvény értelmében a települési önkormányzatok feladata, azonban az ellátók között jelentős a nem állami fenntartók száma is. A legtöbb településen ennek megfelelően nagy önkormányzati és civil áldozatvállalással kialakult az a struktúra, mely hathatós segítséget tud nyújtani a hajléktalan embereknek. A működéshez az állam normatív és pályázati támogatással járul hozzá. Ennek összege közel 8 Mrd Ft volt 2007. évben és az idei évben is körülbelül ennyi lesz. Ez ügyben a szociális területet felügyelő tárca az elmúlt évek során jelentős lépéseket tett, melynek következtében létrejött több 24 órás egészségügyi centrum, állami támogatásban részesültek a regionális hatáskörű diszpécserszolgálatok. Ugyancsak zajlik egy lakhatási program, mely országszerte közel 1000 hajléktalan ember számára kínál önálló lakhatási megoldást, és közel 300 mFt keretösszegű foglalkoztatást elősegítő programok indultak 2007. évben."

A Menhely Alapítvány sajtósa a hirado.hu-nak azt mondta: a hajléktalanokról való gondoskodás állami feladat. Gurály Zoltán szerint azonban ma Magyarországon az nem lenne jó megoldás, ha az önkormányzatok átvállalnák a fedél nélküliekről való törődést, mert az önkormányzatok ebben a kérdésben ellenérdekeltek, ők abban érdekeltek, hogy a hajléktalanok eltűnjenek a területükről.

Gurály szerint az egyedüli megoldás a hátrányos helyzetű emberek életének a javítására a civil alapon működő segítségnyújtás, az adománygyűjtés, ami jelenleg Magyarországon eléggé gyerekcipőben jár - tette hozzá az alapítvány sajtóreferense.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását