2024. április 25. - Márk

A hercegé az első magán luxusgép

A leggazdagabb iszlám vallású üzletember, Alwalid bin Talal szaúd-arábiai herceg büszkélkedhet először a hipergazdagok legújabb státusszimbólumával, az új Airbus A380-as óriásrepülőgépével.
2007. november 13. kedd 14:30 - Hírextra

Nem újdonság, hogy az igazán gazdagok a menetrend szerint közlekedő zsúfolt járatok helyett inkább saját géppel utaznak, de az újgenerációs repülő csodák megjelenésével egy-egy kisebb gép már nem jelzi elég pontosan a tulajdonos rangját, előkelőségét és vagyonát. Ezért aztán várható volt, hogy a légitársaságok mellett rögtön megjelennek a magánember-ügyfelek is az Airbusnál, amint piacra kerül az új óriásgép.

Bin Talal is már hónapokkal korábban megrendelte az új A380-ast, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét, de csak hétfőn, a dubai repülőgépvásárra időzítve jelentették be a hírt, cáfolva ezzel a pletykákat, amelyek szerint Roman Abramovics orosz milliárdos lesz az első vásárló.

Az 551 négyzetméter alapterületű, kétszintes repülőgép alapára 320 millió dollár (55 milliárd forint). Ehhez jön még az igény szerinti berendezés költsége, ami további tízmilliókkal megtoldhatja a végösszeget. Bin Talalnak, Abdullah király unokaöccsének van miből erre költeni. A Forbes magazin becslése szerint vagyona meghaladja a 20 millió dollárt és egyébként van már egy Boing Jumbojet típusú gépe is.

A standard Airbusokból eddig a hétezer főt foglalkoztató német Lufthansa Technik hamburgi gyárcsarnokában varázsoltak repülő palotákat magánemberek számára. A cégnél szinte egymásnak adják a kilincset a megrendelők. Az eddigi tapasztalatok egybevágnak a szaúdi herceggel kapcsolatos hírrel, illetve az orosz milliárdosról szóló pletykákkal, az ügyfelek legnagyobb csoportja ugyanis éppen az arab országokból kerül ki, őket pedig az oroszok követik.

Az olajsejkek és az oligarchák után a fényűzésben járatos afrikai államférfiak, és az info-technológiai iparban meggazdagodott informatikusok következnek.

A megrendelők kívánságai rendkívül változatosak és érdekes kulturális sajátosságok is kiolvashatóak belőlük: a muszlim hívők például gyakran imatermet építtetnek a repülőbe műholdas helyzet-meghatározóval, hogy mindig Mekka felé fordulva tudjanak imádkozni. Az afrikaiak kedvelik a gazdag aranyozást és a ragadozó nagymacskák prémjét, de nem ritka az olyan kuncsaft sem, aki szívműtétek elvégzésére is alkalmas műtőt akar.

Az utasszállító gépekből lett palotákban az ablakokon kívül semmi nem emlékeztet arra, hogy repülőn tartózkodik az utas, mert a falak egyenesek, a belmagasság hatalmas, és az emeletes szerkezetnek köszönhetően az otthon megszokott rendet is be lehet tartani: a ház ura és vendégei nyugodtan tölthetik az időt az emeleti lakosztályokban, míg a szakácsok, lakájok, orvosok, edzők, sofőrök és testőrök a "földszinti" kabinokat foglalják el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását