2024. május 6. - Ivett, Frida

Zajvédelmi törvény

Az új esztendő első napjával lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a zaj és rezgés elleni védelem szabályait és a hatósági fellépés lehetőségeit rögzíti. Ezt foglaljuk össze a kéthavonta megjelenő szakfolyóirat, a Jogtanácsadó segítségével.
2008. január 8. kedd 09:16 - Hírextra
A rendelet hatálya azokra a tevékenységekre illetve létesítményekre terjed ki, amelyek környezeti zajt vagy rezgést okoz/hat/nak.

A rendelet meghatározza például a következő fogalmakat: védendő (védett) környezet; környezeti zaj; környezeti rezgés; szabadidős és üzemi zaj- vagy rezgésforrás; veszélyes mértékű környezeti zaj (olyan szabadidős zajforrástól származó zaj, amelyre jellegéből adódóan határértéket megállapítani nem lehet, mert azonos körülmények között nem ismételhető és érzékszervi észleléssel megállapíthatóan a hatásterületen élő lakosság nyugalmát zavarja.)

Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületi rendezvényre; a munkahelyi zaj és rezgés által okozott foglalkoztatási veszélyre; a magánszemélyek háztartási igényét kielégítő tevékenységre; a közlekedési járműveken belüli zajra és rezgésre; az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és a bűnüldözési tevékenység által keltett zajra és rezgésre; a vallási tevékenységre.

A zaj- és rezgésvédelmi ügyekben az elsőfokú hatósági jogkört - néhány kivétellel - a főváros esetében a kerületi önkormányzat jegyzője, a kistérségekben pedig a székhely szerinti települési önkormányzat jegyzője gyakorolja. Bizonyos esetekben a hatósági jogkört első fokon is a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőségek gyakorolják.

Az egyes létesítményekkel kapcsolatban a zajvédelmet illetően külön előírásoknak kell megfelelni. A hatóság a zajforrás üzemeltetőjét intézkedési terv készítésére kötelezheti, annak végrehajtását ellenőrzi.

A hatóság jogosult az adott tevékenység korlátozására, felfüggesztésére vagy megtiltására, a határértékek túllépésének mértékéhez igazodva, s zaj-, illetve rezgés bírságot is kiszabhat, összegét a rendelet mellékletében található képlet alapján számolva. Ám a bírság mértékét egyéb körülmények - például ha éjszakai zajártalomról van szó - is befolyásolhatják.

A rendelkezést visszamenő hatállyal nem, csak a 2008. január 1-jét követően indított eljárásokban lehet alkalmazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását