2024. április 12. - Gyula

Fazakas a Smerről

Sem az MSZP, sem az EP-MSZP delegáció, sem az én személyes álláspontom nem változott a Robert Fico által vezetett Smer politikájával kapcsolatban.
2008. január 8. kedd 13:12 - Hírextra

Január 4-én az Európai Parlament 2007-es eredményeit értékelő sajtótájékoztatómon az MTI tudósítója a szlovén elnökség és Koszovó státuszán túlmenően azt firtatta, hogy változott-e az ESZP álláspontja a Smer tagságával kapcsolatban. Erre vonatkozóan kifejtettem, hogy kezdettől fogva elfogadhatatlannak tartottuk, hogy a Smer egy szélsőségesen nacionalista párttal lépett koalícióra. Az Európai Szocialisták Pártja - osztva álláspontunkat - másfél éve a Smer felvételi tárgyalásainak felfüggesztése mellett döntött.

Az MTI speciális részletekre vonatkozó kérdésére válaszolva ezen általánosan ismert tény hangsúlyozása mellett egyben jeleztem, hogy információim szerint a Smer következetesen baloldali, sikeres kormányzati politikája szimpátiát váltott ki osztrák, német és cseh körökben. Egyben rámutattam, hogy "[a]mennyiben a Smernek sikerül meggyőzni az európai szocialistákat, hogy a számunkra elfogadhatatlan pártok ugyan a koalícióját képezik, de ott nem kapnak az általuk képviselt elvek akkora szerepet, hogy az a kormányzati munkában érvényesüljön, akkor szerintem a csatlakozási tárgyalások felfüggesztése örökre nem húzódhat el".

Megjegyzem, hogy az MTI tudósítója a szavaimat - külön kérésemre - helyesen idézte, de sajnálatos módon olyan címet adott közleményének, ami sem tartalmában, sem szellemiségében nem fedi az általam mondottakat, így egyes sajtóorgánumokban helytelen következtetésekre vezetett mind pártom, mind személyes álláspontom megítélésében.

Ebben a kérdésben eddig egységes, konzekvens volt a magyar álláspont, és el szeretném kerülni, hogy egy sajnálatosan hibás címadás miatt ez most megtörjön.

Fazakas Szabolcs

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását