2024. május 7. - Gizella

Vita a vadgesztenyefájáról

Botanikusok szerint öt, de akár 15 évig is életben maradhat az a vadgesztenyefa, amelyről Anna Frank írt második világháborús naplójában - jelentette a holland média.
2008. január 7. hétfő 08:05 - Hírextra

Az amszterdami városvezetés és az Anna Frank Alapítvány, a turisztikai célpontként nyilvántartott Anna Frank Ház tulajdonosa azzal érvel, hogy a 160 éves gesztenyefa komoly beteg, egyaránt veszélyes emberre és anyagi javakra, ezért ki akarják vágatni.

A fa decemberre tervezett kivágásának híre azonban országszerte felháborodást keltett és a kivágás nagyszámú ellenzője azzal érvelt, hogy a zsidó lány élő emlékét nem szabad ilyen könnyen elpusztítani. Később egy bírósági végzés kimondta, hogy a fa további vizsgálatoktól függően életben maradhat.

A vizsgálatokat elvégző nyolc szakértő - négy a városi tanács képviseletében, a másik négy pedig a fa védelmére létrehozott alapítvány felkérésére - egyetértett abban, hogy a fát gomba támadta meg, azonban legkevesebb öt, de akár 15 évre is életben tartható.

A fa életben tartásának költségeit - beleértve az acélból készítendő támasztékot - évente mintegy tízezer euróra becsülik.

Az Anna Frank Házat 2007-ben rekord számú látogató kereste fel. Az amszterdami Prinsengracht utcában álló épületba, amelyben Anna Frank és családja 1942 június és 1944 augusztus között a nácik elől elbujt, már összesen több mint egymillióan látogattak el, főleg az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását