2024. április 19. - Emma

Nem tyúkeszű

Halak nem "tyúkeszűek", nem csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - fedezték fel izraeli kutatók. A haifai Institute of Technology Tecnion tudósai a tengerben ketrecben tartott hal
2009. január 18. vasárnap 13:00 - Hírextra
Egy hónapos tréning után a halakat visszaengedték a tengerbe, majd négy hónap után újra megszólaltatták ezt a bizonyos hangot. Meglepetésükre minden egyes kísérleti hal visszatért arra a helyre, ahol a ketrec volt.

Mindez olcsóbbá teheti a haltenyésztést. A világ nagy részében elterjedt módszer víz alatti ketrecben tartani és nevelni a piacra szánt tengeri halat. Ez elég költséges és sok helyen tilos is a halak által kibocsátott koncentrált nitrogénszennyezés miatt. A kísérlet szerint van alternatív lehetőség: a halakat szoktatás után ki lehet "csapni" a nyílt tengerre, majd a hang "hazacsalja" őket enni, aztán ha még megfelelő méretűek, kezdődhet a kifogás.

A múlt évben egy ausztrál diáklány mutatta ki egy kísérlettel, hogy az aranyhalak emlékezete sem túl rövid, legalább egy hétig megmarad. Ő minden etetéskor egy kis villogó lámpát helyezett az akváriumhoz, aztán, amikor a halak a két jelenséget összekapcsolták egymással, egy hetes szünetet tartott, majd újra odahelyezte a lámpát és halak azonnal a közelébe úsztak - írta a La Repubblica című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását