2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kizárták a pártból a gyerek miatt

A kínai Kommunista Párt kizárta 500 tagját Hupej (Hubei) tartományban, mert nem vették komolyan az ország egykepolitikáját - közölte az állami média hétfőn.
2008. január 7. hétfő 14:36 - Hírextra

Immár két évtizede, hogy a világ legnépesebb országa megpróbálja visszaszorítani a családok méretét azzal, hogy a városi pároknak egy, a vidékieknek két gyermeket engedélyez.

A kényszer alól azonban sokan kibújnak az országon belüli költözködéssel, melyet a hatóságok nem tudnak követni, a gazdagabb családok pedig inkább kifizetik a kirótt bírságot.

Hupej tartományban - amint azt a helyi családtervezési bizottságtól az Új-Kína hírügynökség megtudta - 93 084 család szegte meg az előírást, közülük ráadásul 1678 hivatalnok.

A "tettesek" közül 500-at kizártak a kommunista pártból, 395-öt eltávolítottak állásából, hét országos és helyi törvényhozó pedig elvesztette politikai státusát.

"Egyre több párttag, híresség és tehetős ember szegi meg a szabályt az utóbbi években, ami aláássa a társadalmi egyenlőséget" - idézi a családtervezési illetékest a kínai hírügynökség.

Kína a családtervezési törvénnyel 400 millió születést akadályoz meg évente, így próbálva elősegíteni a most 1,3 milliárd lakosú ország gazdasági fejlődését.

Ez a családtervezési politika felborította a nemek arányát is. A párok egyedüli gyereknek gyakran fiút akarnak, ezért a szelektív abortuszok száma emelkedik, ennek következtében pedig 100 megszületett lányra 118 fiú jut.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását