2024. április 24. - György

A vezetői állások egyötödét töltik be a nők

Hivatalos statisztikai adatok szerint Ausztriában csupán a vezetői állások egyötödét töltik be nők az alkalmazotti ágazatban, jóllehet ők teszik ki a foglalkoztatottak több mint a felét. Egy hétfőn ismertetett felmérés ráadásul még lesújtóbb képet fest a
2008. január 7. hétfő 10:45 - Hírextra

Aki szakmájában előre kíván jutni, az jobb, ha férfinak születik - összegezhető a Felső-ausztriai Munkáskamara (AKOÖ) elemzése, amely önbevallásos alapon készült.

A felmérés keretében megkérdezett, alkalmazottként dolgozó nőknek alig hét százaléka válaszolta azt, hogy vezető állásban van. A férfiaknál 22 százalékos volt az arány.

A közszolgálati szférára kiterjedő vizsgálat szerint a nők 9, a férfiak 19 százaléka minősítette magát vezetőnek. A gyári-üzemi ágazatban a nők 3, a férfiak 8 százaléka tölt be saját minősítése szerint vezetői funkciót.

A különbség a fizetésekben is megmutatkozik. A vezetőként működő női alkalmazottak átlagosan a férfiak fizetésének 59 százalékát kapják. A közszolgálati szférában 85, a gyári-üzemiben 62 százalékos az arány.

Az AKOÖ elnöke több okot is felsorolt a nők hátrányos megkülönböztetésére. Első helyen a gyengébb nem szerepéről a társadalomban tovább élő hagyományos képet említette. Ehhez kapcsolódik a hivatás és a család nehéz összeegyeztethetősége, különös tekintettel a gyereknevelésre, amely javarészben még mindig a nőkre hárul. Harmadik okként a munkahelyeken mindmáig tapasztalható, a nőket hátrányosan sújtó diszkriminációt hozta fel.

Más szakértők egyéb tényezőkkel is magyarázzák a nők szakmai előrejutásának korlátait. Egyrészt utalnak a szocializálódási körülményekre, és a nők "hagyományos" szakmaválasztására. A kereskedelmi és a szociális munkaterületeken például még a vezetői keresetek is szinte töredékrészét teszik ki a férfiak által uralt ipari és műszaki ágazatok jövedelmi szintjének. De szerintük nagyon lényeges szerepet játszik az is, hogy a nők igen nagy hányada, 41 százaléka dolgozik részmunkaidőben, ami nyilvánvalóan gátolja szakmai fejlődésüket.

A statisztikai hivatal adatai szerint egyébként a felsőfokú képzettséggel rendelkező osztrák nők éppen hogy csak 30 százaléka végez irányító tevékenységet. A férfiaknál viszont negyven százalék tölt be vezető tisztséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását