2024. április 25. - Márk

Rekordösszegű kártérítés

Rekordösszegű - több mint 30 millió forint értékű - kártérítést kaptak egy falu lakói Délnyugat-Kínában az idei elefánttámadások miatt - adta hírül a kínai média.
2010. december 30. csütörtök 07:36 - HírExtra
A település 131 családjának 960 ezer jüant (31 millió forint) ítéltek meg, miután 2010-ben 26 elefánt "látogatta meg" őket, illetve földjeiket. A Hszisuangbanna (Xishuangbanna) természetvédelmi területhez tartozó Kelianban az elefántrombolások többnyire a kukoricásokban okoztak kárt. A hétszáz lakosnak majd' mindegyike gabonatermesztéssel foglalkozik.

Egyikük beszámolt arról, hogy családja nagyjából 40 ezer négyzetméteren gazdálkodik, s az ormányosok rendre elpusztították a saját állataik takarmányozására termesztett kukoricát. A Je családnevű férfi elmondta, hogy nekik 18 ezer jüan (576 ezer forint) kártérítés jutott, ami megoldja a gondjukat.

A helybéliek, ha nem is szokták meg, de nem csodálkoznak az elefántok vissza-visszatérésén, amelyek - mint kiderült - nemcsak a kertben vagy a földeken okoznak kárt, hanem előfordul, hogy az embert is megtámadják. Novemberben egy 67 éves férfi szenvedett olyan valószínűleg elefánttól származó sérüléseket, amelyekbe belehalt. A fűszerpaprikát szedő gazda körül talált nyomok ugyancsak elefánt támadására utaltak.

A hszisuangbannai őserdő térségében az elefántok száma (hála védettségüknek) 250-re nőtt, ami azt jelenti, hogy a Kínában vadon élő elefántok 90 százaléka itt található.

A helyi erdészeti statisztikából kiderül, hogy az elmúlt húsz évben összesen 140 személy elleni elefánttámadást regisztráltak, s az állatok mintegy 50 ezer tonna gabonát pusztítottak el. Évente az összes kifizetett kártérítés összege 3-10 millió jüan (96-320 millió forint) között szokott mozogni. A Hszinhua hírügynökség beszámolója megemlíti, hogy a tartományi kormányzat 2009 novemberében szerződést kötött a China Pacific biztosítótársasággal, és ennek alapján 30 millió jüanig (960 millió forint) a magáncég fedezi a károkat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását