2024. április 28. - Valéria

Madárfajok a kihalás szélén

A hányatott sorsú nyugat-afrikai Sierra Leone új nemzeti park létrehozásával próbál javítani környezetvédelmi helyzetén. Ez az ország második, példaértékű nemzeti parkjaként a jövőben turistacsalogató is lehetne.
2008. január 6. vasárnap 14:45 - Hírextra
A Sierra Leone délkeleti részén, a libériai határ mentén elterülő 75.000 hektáros Gola-erdőben csaknem 280 - közülük 14 kihalás szélén álló - madárfaj, valamint 50 emlősfaj él, köztük például leopárdok, csimpánzok és bivalyok is találhatók.

A szóban forgó terület egy valaha hatalmas esőerdő maradéka, tudósít a BBC-Online. "Régen nagyon sok esőerdőnk volt Sierra Leonéban. Mára viszont csaknem 95 százalékuk eltűnt" - magyarázza Ernest Bai Koroma államfő.

A nemzeti park létrehozásával szeretnék megakadályozni az erdőírtást, amit az tett drámai mértékűvé, hogy a 2002-ig tartott tízéves véres polgárháború következtében az ország problémák sokaságával küzd. Még afrikai mércével mérve is súlyos a Sierra Leone-i helyzet. Az 5,1 millió lakos nagy része a szegénységi küszöb alatt él. Az egykori brit gyarmat évek óta a UNDP listájának utolsó helyén tanyázik, azaz a 177 vizsgált ország között a sereghajtó.

A környezetvédők üdvözlik, hogy megalakul az ország második nemzeti parkja: hivatalos védelem nélkül ugyanis a Gola-erdő a következő tíz éven belül eltűnne a Föld színéről, tudósít a BBC.
Az Európai Bizottság és Franciaország 12 millió dollárt szándékozik a védett erdőség megóvására fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását