2024. május 3. - Tímea, Irma

Cukorbeteg látáskutatás

Egy új eljárásnak köszönhetően akár 5-10 évvel korábban kimutatható a szem romlása a cukorbetegeknél. A speciális vizsgálattól a szem különböző megbetegedéseinek visszaszorulását várják a kutatók.
2008. január 6. vasárnap 17:00 - Hírextra
Az úgynevezett dinamikus retinális véredényanalízist a Jénai Egyetemi Klinika tudósai dolgozták ki. Eredményeik szerint, ha a cukorbetegeknél évről évre jelentősen emelkedik a vércukorszint, az károsíthatja a szemben lévő hajszálereket és idegeket. Egy tanulmány szerint ez a jelenség a diabéteszes betegek 15 százalékánál fordul elő, legtöbbjük azonban csak akkor veszi észre az észrevétlenül kialakuló romlást, amikor a látás már komoly károsodást szenvedett.

Egyes források szerint azonban a jénai kutatók találtak egy olyan megoldást, amely jóval korábban eredményekre vezethet a veszélyeztetett pácienseknél. Feltételezések szerint a dinamikus retinális véredényanalízis már azokat az előjeleket is kimutatja, amelyek minden valószínűség szerint felelősek a károsodás kifejlődéséért.

A tudósok egy 300 fős, cukorbetegek és egészséges emberek részvételével készült kutatásra alapozzák állításaikat. A vizsgálatok során a szemet 10 másodpercen át erős fénynek tették ki, közelről megmérték a hajszálereket, és felvételeket készítettek a szemfenékről. A véredények fényre való reagálásából pedig következtetések vonhatók le a szem károsodására.

A vizsgálatok során a kutatók a retinopathiában (a szemfenék ereinek a megbetegedésében) szenvedő összes cukorbetegnél eltérést mutattak ki a reakciókban. Zavarokat mutattak ki az egészséges résztvevők néhányánál is, őket a retinopathia által veszélyeztetett csoportba sorolták a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását