2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ez meleg lesz

A leghűvösebb év lehet az idei 2000 óta, de még így is bekerülhet a tíz legforróbb esztendő közé. 2008-ban 0,37 Celsius fokkal lesz magasabb a globális földfelszíni középhőmérséklet a sokéves átlagnak számító 14 Celsius foknál a Met Office, a brit meteoro
2008. január 4. péntek 17:44 - Hírextra
Az alig félfokos különbség azt jelenti, hogy 2000 óta idén lesz a legalacsonyabb a középhőmérséklet. "Azt viszont egyáltalán nem jelenti, hogy megállt a globális felmelegedés" - mondta Phil Jones, a Kelet-angliai Egyetem (UEA) klímakutatója.

Az előrejelzés azzal számol, hogy idén különösen erős lesz a hűtő hatású La Nina-jelenség a Csendes-óceánon. Emiatt valószínűleg nem dőlnek meg majd a melegrekordok, de 2008 még így is a legforróbb esztendők között végezhet, és amint alábbhagy a La Nina, rögtön folytatódik melegedési trend.

A rendszeres meteorológiai feljegyzések kezdete - nagyjából 1850 - óta 1997 és 1998, valamint a 2000-2007 közti hét esztendő áll a melegrekord-statisztikák első tíz helyén.
A sokéves átlagot az 1961-1990 közötti időszak hőmérsékleti adatai alapján számolják. "A mélyebb tendencia, a felmelegedés az igazán fontos" - mondta az UEA szakértője. "A 2001 és 2007 közti évek átlaghőmérséklete 0,44 Celsius fokkal magasabb a sokéves átlagnál, és 0,21 fokkal magasabb az 1991-2000 közötti időszaknál."

A La Nina (a kislány szó spanyolul) néven ismert jelenség nagyjából fél fokkal hűti az óceán felszíni vizét. Az El Nino (kisfiú) hatása éppen fordított, és mindkettő jelentősen befolyásolja a globális középhőmérséklet alakulását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását