2024. április 29. - Péter

Elhúzták a csikket

Becslések szerint Spanyolországban 1,2 milliónál többen hagyták abba a dohányzást, miután két évvel ezelőtt hatályba lépett a dohányzást a munkahelyeken és részben a bárokban és az éttermekben is tiltó törvény.
2008. január 4. péntek 19:14 - Hírextra
A dohányosok számának ez a csökkenése azonban nemcsak a törvény következménye, mivel "már annak hatályba lépése előtt évente háromszázötvenezren hagyták abba dohányzást" - jelentette ki Rodrigo Cordoba, a becsléseket elkészítő szervezet, a Dohányzást Megakadályozó Országos Bizottság (CNPT) szóvivője.

Ezek a számadatok megegyeznek a Separ - A Tüdőgyógyászat és Mellkasi Sebészet Spanyol Társasága - által közölt adatokkal, amelyek szerint ugyancsak 1,2 millió spanyol hagyta abba a dohányzást két év alatt.

A Separ szerint jelenleg a lakosság 65,9 százaléka nem dohányos, vagyis 4,7 százalékkal több, mint 2005-ben, a törvény hatályba lépése előtt. A spanyol dohányosoknak 54 százaléka pedig az elmúlt évben legalább egyszer megpróbált leszokni a dohányzásról.

A 2006 januárban hatályba lépett törvény teljesen megtiltotta a dohányzást a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. Elnézőbb volt viszont a bárokkal és az éttermekkel.

A száz négyzetméternél kisebb vendéglátóipari létesítmények választhattak: tolerálják vagy eltiltják a dohányzást.

A száz négyzetméternél nagyobb bárokat és éttermeket kötelezi a törvény, hogy alakítsanak ki a dohányzó részlegtől fallal elválasztott nemdohányzó-helyiséget. Két évvel a törvény hatályba lépése után azonban hatvan százalékuk még mindig nem tett eleget ennek a törvényi előírásnak - közölte a CNPT.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását