2024. március 29. - Auguszta

Árt a növényeknek a mobil

Az emberek még javában vitatkoznak arról, hogy milyen egészségügyi károsodást okoz a mobiltelefon, a növények azonban máris úgy reagálnak az elektromágneses hullámokra, mint egy sérülésre.
2007. október 29. hétfő 11:15 - Hírextra

Alain Vian francia kutató paradicsomnövényeket használt fel kísérletére, mert azok rendkívül érzékenyek a környezetre. Amikor nagy frekvenciájú, 900 megahertzes, 5 volt/méteres elektromágneses hullámoknak tette ki őket, úgy reagáltak, mint amikor megsértenek egy növényt.

Ugyanazt a stressz-reakció indult el náluk, amikor 5 volt/méteres vagy 40 volt/méteres mágneses mezőkkel szembesültek, de nem tapasztalható ilyesmi, ha a paradicsomnövényeket egy páncélozott dobozzal védték.

Az energetikai metabolizmusra hatnak a sugarak. Az egész növény úgy reagál, hogy mobilizálni kezdi a proteineket termelő génjeit már akkor is, ha a sugárzásnak csak egyes levelek vannak kitéve. A kutató szerint ez az erős fiziológiai reakció azzal magyarázható, hogy térfogatukhoz képest nagy felületen érintkeznek a sugárzással. Vian emberi sejttenyészeteket is fel akar használni a kísérlethez, majd DNS-molekulákat, hogy megállapítsa: a gének mely részei érintettek.

Több mint ezer patkányt és egeret használtak fel egy széles körű európai kísérlethez, a Perform A-hoz, napi 1-4 óra hosszat tartó, heti 5-7 napi sugárzással, de ezek nem mutatták ki az elektromágnes hullámok rákkeltő hatását, sem pedig már létező daganatok kifejlődését.

Ami az embert illeti, Elisabeth Cardis, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó nemzetközi rákkutató központ tudósa szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektromágneses sugarak káros hatással vannak az egészségre, de az ellenkezőjét sem. Egyes orvosok úgy vélekednek, hogy jobban veszélyezteti az agydaganat, vagy a különféle fülbetegségek azokat, akik régóta használnak mobilt. Cardis viszont úgy vélekedik, hogy az eddig rendelkezésre állt adatokból nem lehet még megbízható statisztikát készíteni.

Ennek éppen az ellenkezőjét vallja Michéle Ricadi, az elektromágneses sugarakat kutató és független információs központ (Criirem) elnöke, aki rámutatott, hogy egy augusztusban kiadott tudományos jelentés, amelyet a BioInitiative nevű nemzetközi munkacsoport készített egy sor bizonyítékot tartalmaz az elektromágneses hullámok káros biológiai és egészségügyi hatásáról. E tudósok, akik több mint 2000 tanulmányt rostáltak át, úgy vélekednek, hogy az amerikai és európai biztonsági normák "nem elegendők ahhoz, hogy megvédjék az emberek egészségét". Máris javasolnak óvintézkedéseket: vásároljanak fülhallgatót és ne vegyenek a gyerekeknek mobiltelefont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását