2024. május 5. - Györgyi

George-nak van párja, de az fiú

Magányos George-ról azt hitték a Pinta-szigeten őshonos óriásteknős-faj utolsó képviselője. A Current Biologyban megjelent új vizsgálat azonban felfedett egy hibridet, mely egy Pinta-teknős és egy másik szigeten élő faj egyesülésének eredménye.
2007. május 2. szerda 13:36 - Hírextra
Az "új" állat génállományának fele így megegyezik Georgéval. Sajnos azonban továbbra sem tudják George-ot szaporodásra bírni, mivel az újonnan, az Isabela-szigeten megtalált hibrid is hím. Mindazontáltal a relative apró mintavétel újabb reménnyel kecsegtet George faját - Geochelone abingdoni - illetően. Az Isabelán élő, mintegy 2000 teknőstől begyűjtött minták talán felfednek egy genetikailag teljesen tiszta, Pinta-teknőst.

Ám, még ha találnak is egy egyedet, George-ot párzásra bírni nem lesz könnyű, ugyanis a teknős irtózik a másik nem képviselőitől. Amikor George-ot a Santa Cruz-i Charles Darwin Kutatóállomáson elhelyezték, két, az Isabeléról származó nősténnyel osztozott helyén. 35 év elteltével is képtelen volt utódot létrehozni, bár hozzá kell tenni, hogy egyik teknőshölgy sem ugyanazon faj képviselője, mint George.

A Michael Russello vezette kanadai kutatócsapat az Isabelán, a Wolf-vulkán közelében élő teknősöktől gyűjtött be DNS-mintákat. Ezen teknősök nagy részéről úgy hiszik, azok egy külön fajhoz, a Geochelone becki-hez tartoznak. A kutatók 89 teknős mintáját elemezték, és azok genetikai kódját összehasonlították más, az adatbázisban őrzött galapagosi teknősökével.

A genetikai elemzés felfedte, hogy az Isabela-sziget egyik teknőse első generációs hibrid, mely az Isabela és a Pinta sziget két teknősének egyesüléséből született meg. Henry Nicholls kutató - aki Magányos George életéről könyvet írt - szerint ez felveti azon kérdést, hogyan jutott oda egy pinta-szigeti teknős. Ugyanis, az uralkodó tengeráramlatok egyike sem lenne képes teknősöket szállítani Pintáról Isabelára. Hozzátette azt is, hogy egy tiszta Pinta teknős felkutatása az Isabelán igen költséges és időigényes feladat lenne.

Évente mintegy 50 ezer ember látogatja meg George-ot otthonában, a Charles Darwin Kutatóállomáson. A Pinta-sziget óriásteknős-populációjának összeomlása a kutatók szerint nagyrészt a 18-19. században, a Csendes-óceánon zajló bálnavadászatnak köszönhető.

A tengerészek a nőstényeket táplálékként vitték hajóikra. A nőstény teknősök kisebbek és könnyebb célpontott jelentenek az alacsonyabban fekvő területeken a tojásrakás idején. A huszadik század közepére mindössze egyeteln, óriásteknős hím maradt Pintán. George a kutatók szerint a huszas években születhetett, írja a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását