2024. május 5. - Györgyi

A kormány részben áthárítja saját felelősségét

Sem boldog sem békés nem lesz az idei év a helyi önkormányzatok számára, mert a költségvetés és az abból következő megszorító intézkedések hatása jórészt helyben csapódik le - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán, a Fidesz önkormá
2008. január 3. csütörtök 12:53 - Hírextra

Az ellenzéki politikus szerint az önkormányzatok számos helyen látnak el közszolgáltatásokat az állam helyett. Amennyiben viszont az önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő financiális lehetőségekkel, akkor sérül autonómiájuk és csökken a szolgáltatások színvonala - tette hozzá.
Kovács Zoltán szavai szerint "sem a rossz gazdaságpolitikáról sem a hatalmas hiányról nem a helyi önkormányzatok tehetnek, mégis a kormány részben áthárítja a saját felelősségét a helyi önkormányzatokra".

A felelősségáthárítás előzményét a politikus abban látja, hogy a 2006-os helyhatósági választásokon, elsősorban a nagyobb településeken az ellenzéki pártok nyertek. Szavait alátámasztandó azt mondta, hogy az önkormányzatoknak elkülönített központi források az idén kilenc százalékkal csökkennek a tavalyi évhez képest.

A képviselő a részletekről szólva közölte: a közoktatáshoz igényelhető normatívák 26 milliárd forinttal csökkentek, míg sok támogatás mértéke 2006 óta nem változott, vagy éppen alacsonyabb lett. Hozzátette: a szociális támogatási rendszerbe piaci elemek kerülnek be, ami azt jelenti, hogy növekednek a szociális ellátások térítési díjai. Megjegyezte, hogy a kórházak jelentős hiányt halmoznak fel, és az önkormányzat a saját hiányát növeli tovább, ha átvállal bizonyos terheket.
Kovács Zoltán szerint a kormány úgy talált megoldást a helyzetre, hogy fiktív bevételeket írt be a központi költségvetésbe. Ezek között említette az iparűzési adót, amelynek bevételeit mintegy húsz százalékkal kellene megemelni 2008-ban. Az önkormányzatok által választott kényszermegoldásnak nevezte, hogy hiteleket vesznek fel, illetve kötvényeket bocsátanak ki.

Mondandóját úgy összegezte, hogy amíg 2004-ben az önkormányzati hiány 16,5 milliárd forint volt, addig 2006-ra 156 milliárd forintra nőtt. Hozzátette, hogy 2007-ben ez az összeg némileg csökkent, de mint mondta, a kötvénykibocsátásokkal és fejlesztési hitelekkel együtt a teljes adósságállomány megközelítette a 700 milliárd forintot.

Újságírói kérdésre válaszolva, az európai uniós fejlesztési források kapcsán azt mondta, hogy a költségvetésben 15 milliárd forint van elkülönítve a saját forrásra. Az önkormányzatok viszont kevés pénzt tudnak saját forrásaikra fordítani, illetve véleménye szerint az elkülönített összeget 5-6 nagy projekt viszi majd el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását