2024. május 3. - Tímea, Irma

Különutas lengyel egyház

Különálló "lengyel" egyház kialakulásától tart az angol katolikusok legfőbb vallási vezetője, aki ezért felszólította a bevándorló kelet-európaiak katolikus közösségeit, hogy tagozódjanak be a helyi egyházközösségekbe.
2007. december 30. vasárnap 16:45 - Hírextra

Cormac Murphy-O'Connor, London érseke a The Sunday Telegraph szerint elsősorban a több százezresre duzzadt lengyel közösségnek címezte azt a figyelmeztetést, hogy az angliai katolikus egyházat "az etnikai széttagozódás" veszélye fenyegeti, ha a bevándorló közösségek nem tanulnak meg angolul és nem illeszkednek be a helyi egyházba.

A legnagyobb brit konzervatív vasárnapi lap épp a múlt héten írta meg, hogy az EU-bővítés óta bezúdult kelet-európaiak - zömmel lengyelek - miatt évszázadok óta először többen vesznek részt az angliai katolikus egyház vasárnapi miséin, mint az anglikán istentiszteleteken, annak ellenére, hogy a 25 milliós brit anglikán közösség létszáma csaknem hatszorosan múlja felül a katolikusokét.

Murphy-O'Connor érsek azonban a folyamaton belül aggasztónak tartja, hogy - szavai szerint - "a lengyelek külön egyházat alapítanak Nagy-Britanniában ... remélem, az itteni lengyel egyház vezetői és a hívők maguk is tudják, hogy minél előbb be kell tagozódniuk a helyi egyházközösségekbe, ha majd ehhez már megfelelő szinten tudnak angolul".

A nagy-britanniai lengyel katolikus vezetők ingerülten reagáltak az érsek szavaira. Grazyna Sikorska, az angol-walesi lengyel katolikus misszió vezetője a brit lapnak értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy - az ő értelmezése szerint - Murphy-O'Connor érsek a lengyel nyelvű misék beszüntetését követeli.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bővítés után átmeneti korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország előtt.
Az évi 5-13 ezer keleti betelepülővel számoló előzetes brit kormányzati becslés azonban igen óvatosnak bizonyult: a hivatalos adatok szerint is mintegy 600 ezer lengyel és több tízezer - szintén zömmel katolikus - egyéb kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a nyitás óta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását