2024. április 29. - Péter

A megvert asszonynak testőr jár

Testőrt kaphatnak azok a nők, akik családi erőszaknak estek áldozatul Spanyolországban - így döntött szombaton a spanyol igazságügyi tanács. A testőr kijelöléséről különleges esetekben a bíróságok döntenének, konzultálva a rendőrséggel.
2007. december 29. szombat 20:26 - Hírextra
Hivatalos adatok szerint Spanyolországban 2007-ben 71 nőt ölt meg a férje vagy élettársa. Az áldozatok száma 3-mal magasabb volt, mint 2006-ban.

Spanyolországban - Európában egyedül állóan - speciális bíróságok hálózata és gondozórendszer - áll a megvert asszonyok rendelkezésére.

Novemberben a spanyol kormány megállapodást kötött a kereskedelmi televíziókkal, hogy intézkedéseket fognak hozni a családi erőszak ellen. A megállapodás előtt nem sokkal egy lányt halálra késelt a volt barátja, amiért a lány egy tévés talk show-ban elutasította váratlan házassági ajánlatát. A tragédia nagy visszhangot keltett, amikor kitudódott, hogy előzőleg a lány - a korábbi erőszakoskodások miatt - biztonsági intézkedéseket kért a volt barát ellen, és nem tudott arról, hogy a volt szerető is megjelenik a műsorban.

A szombati közlemény szerint a részleteket később fogják kidolgozni. De az igazságügy-miniszter, Mariano Fernandez Bermejo ((bermeho)) hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok szerint az ilyen esetekben adott testőrök nem feltétlenül hatékonyak.

Jose Luis Rodriguez Zapatero szocialista miniszterelnök nagy feminista, és a nők elleni erőszakot Spanyolország legnagyobb szégyenének nevezte.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását